ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (+27/9/1955)

.

27-9-georgiou-andreas

.

Γεωργίου Ανδρέας. Γεννήθηκε στο χωριό Διερώνα, τής επαρχίας Λεμεσού, το 1939. Σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1955 στην Λεμεσό από Άγγλους στρατιώτες στην διάρκεια διαδηλώσεων. Γονείς: Γεώργιος και Θέκλα Στυλιανού. Αδέλφια: Ελένη, Κυριάκος, Θεόδωρος, Στέλιος, Κατερίνα, Πάμπος, Μαρούλα.

……….Ο Ανδρέας Γεωργίου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Διερώνας και ήταν ελαιοχρωματιστής. Λίγο μετά την έναρξη τού Αγώνα, και συγκεκριμένα κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 1955, η νεολαία, φορτισμένη με πατριωτικό ενθουσιασμό, αντιμετώπιζε τις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες, ξύλα, σίδερα και ό,τι πρόχειρο μπορούσε να βρεθεί σε μαζικές διαδηλώσεις. Στόχος των διαδηλώσεων ήταν να καταδειχθεί στον δυνάστη ότι ο αγώνας ήταν καθολικός και ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα αντιμετώπιζε τούς Άγγλους με όλα τα μέσα που μπορούσε να διαθέσει.

……….Σε μία μεγάλη μαχητική διαδήλωση που έγινε στην Λεμεσό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1955, ο Ανδρέας Γεωργίου βρισκόταν στην πρωτοπορία. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το κέντρο τής οδού Γλάδστωνος και οι διαδηλωτές, που πύκνωναν συνεχώς, ξεχύθηκαν στα δυτικά προς την Τζαμούδα, στα ανατολικά μέχρι το κέντρο Όαση, ενώ στα νότια κατέκλυσαν τις πλατείες Ηρώων – Παλαιού Νοσοκομείου. Σε κάποια στιγμή ο Ανδρέας ξέκοψε από το ρεύμα των διαδηλωτών και οι στρατιώτες τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Ήταν ο πρώτος νεκρός τού Αγώνα στην Λεμεσό.

……….Σε αντίποινα γιά την δολοφονία τού δεκαεξάχρονου Ανδρέα, ο Διγενής διέταξε εκτέλεση τού Άγγλου πράκτορα Χόλλοουντεϊ, αρχιμηχανικού τού μεταλλείου Αμιάντου, ο οποίος εκτός από την εργασία του, ανέλαβε και τις μυστικές υπηρεσίες των Άγγλων στην περιοχή και οργάνωσε στα χωριά τής περιοχής δίκτυα κατασκοπίας, με την συνεργασία στρατού και αστυνομίας.

……….Η διαταγή που δόθηκε από τον Αρχηγό ήταν να αφήσουν οι αντάρτες το εξής σημείωμα στον χώρο επίθεσης : “Η ΕΟΚΑ τιμωρεί την άνανδρον δολοφονία τού Ανδρέα Γεωργίου”. Η διαταγή εκτελέστηκε δύο μέρες αργότερα, με αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό τού Άγγλου πράκτορα.

***

Πηγή κειμένουΚέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας:  Λήκυθος- Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόναςλληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση