Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΤΙΤΙΝΑΣ ΛΟΪΖΙΔΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

.

.

Η προσφυγή τής Τιτίνας Λοϊζίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τής τουρκίας

,

……….Το 1994, γιά πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συζητείται προσφυγή κατά τής τουρκίας από την Ελληνίδα (Κύπρια) Τιτίνα Λοϊζίδου, η οποία δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην περιουσία της στα Κατεχόμενα. Όπως είπε και η ίδια : «ήταν μία συνέχεια τής όλης ανάγκης μου να εκφράσω την στέρηση τής Κερύνειας, ήταν ένας αξιοπρεπής τρόπος να πω ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα να μάς στερούν τον τόπο μας. Γιά μένα περιουσία είναι ο τόπος μου.»

……….Η ατομική προσφυγή της, καταχωρήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τού Συμβουλίου τής Ευρώπης, τον Ιούλιο τού 1989 η οποία όμως Επιτροπή, το 1993, απέρριψε όλες τις καταγγελίες γιά παραβιάσεις των δικαιωμάτων της. Και τότε πείσθηκε το Κυπριακό Κράτος να παρέμβει, εφ’ όσον μόνο αυτό εδικαιούτο να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

……….Η Ε.Ε., θέλοντας να τιμωρήσει την τουρκία  γιά την αλαζονεία και την προκλητική αδιαλλαξία της στο Κυπριακό, είδε θετικά την προσφυγή και τον Δεκέμβριο τού 1996 η τουρκία βρέθηκε ένοχη γιά την παραβίαση τού δικαιώματος τής κ. Λοϊζίδου να απολαύσει την ιδιοκτησία της στην κατεχόμενη Κύπρο, τής οποίας εξακολουθούσε να είναι η νόμιμη ιδιοκτήτρια. Η τουρκία κρίθηκε και  απόλυτα υπεύθυνη γιά όσα συμβαίνουν στην τουρκοκρατούμενη περιοχή τής νήσου.

……….Στην άρνηση τής τουρκίας να διαπραγματευτεί με την κυρία Λοϊζίδου φιλικό διακανονισμό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τής επέβαλε τον Αύγουστο τού 1998 πρόστιμο 300.000 κυπριακών λιρών γιά απώλεια χρήσης και την διέταξε να αποκαταστήσει το δικαίωμα περιουσίας στην παραπονούμενη.

……….Στις 12 Νοεμβρίου 2003 η επιτροπή αναπληρωτών υπουργών τού Σ.τ.Ε. εξέδωσε το τέταρτο ενδιάμεσο καταδικαστικό ψήφισμα κατά τής τουρκίας. Η αποφασιστική πίεση στην τουρκία ήταν μέρος τού ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού τής Ευρώπης γιά λύση τού Κυπριακού, ένταξη μιάς ενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. και παραχώρηση ημερομηνίας στην τουρκία.

……….Στο πνεύμα αυτό πρότειναν συμβιβαστική λύση στην τουρκία. Έτσι στις 2 Δεκεμβρίου τού 2003, η Άγκυρα θέλοντας να εξασφαλίσει ημερομηνία γιά την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., κατέθεσε το επιδικασθέν ποσό στην Τιτίνα Λοϊζίδου, λαμβάνοντας παράταση  μέχρι το τέλος τού 2005 γιά να συμμορφωθεί με την κυρίως απόφαση γιά την επιστροφή τής περιουσίας.

……….Η κυπριακή κυβέρνηση από την μεριά της μέσω τού μονίμου αντιπροσώπου της, Νίκου Αιμιλίου, κατηγόρησε τις 31 χώρες που ψήφισαν υπέρ τής συμβιβαστικής φόρμουλας, ότι ενεργούσαν υπό καθοδήγηση και γιά υποτέλεια προς την τουρκία. Από τότε η υπόθεση των προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πάρει αρνητική τροπή. Διότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν ενεργεί και δεν αποφασίζει χωρίς πολιτική επιρροή.

……….Παρά τις ελπίδες ότι η απόφαση υπέρ τής Τιτίνας Λοϊζίδου δημιούργησε δεδικασμένο, έτσι ώστε ακόμη και μετά την λύση τού Κυπριακού, όσοι τυχόν απολέσουν την περιουσία τους, θα μπορούν να καταχωρίσουν προσφυγές, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει.

……..Γιά την Τιτίνα Λοϊζίδου το κλείσιμο τού φακέλου τής πιό γνωστής δικαστικής υπόθεσης στην Κύπρο, δεν είναι το τέλος τού δρόμου. «Η αφαίρεση τού δικαιώματος πρόσβασης και χρήσης τής περιουσίας στην πόλη όπου μεγάλωσα και το δικαίωμα να απολαμβάνω, να κινούμαι και να ζω ελεύθερα με την οικογένειά μου και τούς συμπολίτες μου Κερυνιώτες, δεν μπορεί να μετρηθεί με κρύους αριθμούς και με αποζημιώσεις», ανέφερε σε μιά απλή γραπτή της δήλωση.

……….Και το δράμα συνεχίζεται…