ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΙΚΙΜΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (+30/10/1956)

.

30-10-1956-georgiou-sikimikos-andreas

.

Γεωργίου Ανδρέας. Γεννήθηκε στο χωριό Αναρίτα, τής επαρχίας Πάφου, το 1937. Έπεσε στις 30 Οκτωβρίου 1956 στην γενέτειρά του, από έκρηξη βόμβας. Γονείς: Γεώργιος και Κατερίνα Κτωρή. Αδέλφια: Ιφιγένεια, Δήμητρα, Αμαλία, Δέσποινα.

……….Ο Ανδρέας Γεωργίου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Αναρίτας και εργαζόταν ως ζαχαροπλάστης στην Λευκωσία, όπου και άρχισε την δράση του στην ΕΟΚΑ.

……….Η πρώτη επίθεσή του εναντίον Άγγλων στρατιωτών έγινε με σφενδόνη εναντίον αγγλικής περιπόλου στην γενέτειρά του, οπότε πλήγωσε Άγγλο στρατιώτη. Μία Τουρκάλα γειτόνισσά του, φίλη τής μητέρας του, η Χαϊρέ Ουσεϊνή, τού πρόσφερε άλλοθι και απέφυγε την σύλληψη.

……….Αργότερα απέσπασε από Τούρκο επικουρικό, το υπηρεσιακό του περίστροφο, στο χωριό Φοίνικας. Αυτό είχε μεγάλη σημασία λόγω τής έλλείψεως οπλισμού που είχε τότε η Οργάνωση.

……….Στις 30 Οκτωβρίου 1956, είχε στήσει ενέδρα στο δώμα ενός σπιτιού δίπλα από τον δρόμο, περιμένοντας την περίπολο Άγγλων στρατιωτών, η οποία περνούσε από το χωριό του. Κρατούσε βόμβα επιτόπιας κατασκευής στο χέρι, έτοιμος να την ρίψει. Ήταν πέντε η ώρα, όταν εμφανίστηκε η περίπολος κι ο Ανδρέας πυροδότησε την βόμβα του. Την στιγμή όμως που ανασηκώθηκε να την ρίψει, Άγγλος στρατιώτης από το αυτοκίνητο τής περιπόλου πέταξε καραμέλες στα παιδιά τού δημοτικού σχολείου, τα οποία είχαν σχολάσει από το απογευματινό τους μάθημα κι αυτά έτρεξαν κοντά στο αυτοκίνητο να τις πάρουν. Ο Ανδρέας προσπάθησε να ρίψει την αναμμένη βόμβα σε διπλανό ερειπωμένο, ακατοίκητο σπίτι. Η βόμβα όμως εξερράγη στο χέρι του και τον σκότωσε.

……….Αξιοθαύμαστη είναι η αντιμετώπιση τού θανάτου του από την ίδια την μητέρα του, η οποία είπε χαρακτηριστικά: “Ευγνωμονώ τον Θεό, τόσο εγώ όσο και όλοι οι συγχωριανοί μου, που το παιδί μου προτίμησε να σκοτωθεί παρά να σκοτώσει τα μωρά τού κόσμου. Μη κακό, αν έριχνε την βόμβα του θα σκοτώνονταν πολλά παιδιά, μαζί και η μικρή του αδελφούλα, που τόσο την αγαπούσε ο Ανδρέας μου”.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση