.
.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ
Ιερ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
..
……….Ο π. Δημήτριος Καπετάνιος γεννήθηκε στη Θυρέα το 1898. Εδώ μετώκησε η μητέρα του από τούς Πετράδες Διδυμοτείχου μετά τοn θάνατο τού συζύγου της. Μόλις ο νεαρός Δημήτριος συμπλήρωσε τα τριάντα του χρόνια, χειροτονήθηκε ιερεύς. Δεν είχε μάθει πολλά γράμματα· είχε τελειώσει το Δημοτικό. Είχεν όμως πίστι πολλή και ζωή καλή. Προσπαθούσε πάντα να καθοδηγή τούς ενορίτας του και να τούς βοηθή. Όλοι ήσαν ευχαριστημένοι απ’ αυτόν. Καi μόνο οι κομμουνισταί τον είχαν επισημάνει.
……….Την Κυριακή τής 8 Αυγούστου 1943 γύριζε ο π. Δημήτριος, στις 2 η ώρα μετά το μεσημέρι, από το χωριό Κουφόβουνο, όπου είχε πάει γιά δουλειές του. Οι κομμουνισταί τον φύλαγαν και τον έπιασαν. Τον έσυραν σ’ ένα χωράφι και τον βασάνισαν απάνθρωπα δύο ώρες. Ύστερα τον πήγαν στην αυλή τής εκκλησίας.
……….Ήλθαν τρέχοντας η πρεσβυτέρα και τα παιδιά του. Έκλαψαν, παρεκάλεσαν, σπάραξαν μπροστά στα πόδια των θηρίων. Τίποτα. Έστησαν τον παπά στον τοίχο και τον πυροβόλησαν. Η σφαίρα αστόχησε γιά να τούς δώση καιρό να σκεφθούν το έγκλημά τους. Μ΄ ένα πήδημα ο «καπετάνιος» τού ρίχνει άλλη μία «εξ επαφής» και ο π. Δημήτριος κυλίσθηκε νεκρός. Η παπαδιά με μιά φωνή πέφτει λιπόθυμη ενώ τα παιδιά του θρηνούσαν γοερά.,
***
-
Ἐπιμέλεια κειμένου: « Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο »
-
Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, «Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»
Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους, ἄς εἶναι ἡ μνήμη αἰωνίᾳ.
