ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10 Οκτωβρίου

413 π.Χ.Πελοποννησιακός Πόλεμος (19ο έτος). Η αιχμαλωσία και η εκτέλεση των Αθηναίων στρατηγών Νικία και Δημοσθένη μετά την ήττα τής Σικελικής Εκστρατείας. Προηγήθηκε η πανωλεθρία στις Επιπολές και η ανεπιτυχής προσπάθεια των Αθηναίων να αποχωρήσουν από τις Συρακούσες. Όμως, το εξαντλημένο στράτευμα υπό τους Δημοσθένη και Νικία, αιχμαλωτίζεται από την συμμαχία Συρακουσίων και Σπαρτιατών. Η τύχη των αιχμαλώτων υπήρξε τραγική. Οι στρατηγοί Νικίας και Δημοσθένης εκτελέστηκαν δημοσίως. Οι υπόλοιποι επιζήσαντες, ή πουλήθηκαν ως δούλοι, ή κατέληξαν στα λατομεία των Συρακουσών, όπου υπό συνθήκες αφάνταστα σκληρές, εξοντώθηκαν. Από τους 50.000 κατά προσέγγιση, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην Σικελική εκστρατεία, ελάχιστοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν. Ενώ ο Νικίας στην πρώτη φάση τού Πελοποννησιακού πολέμου είχε κατορθώσει την σύναψη ειρήνης, γνωστή ως «Νικίειος», η διάρκειά της ήταν μόλις εξαετής, και αφορμή γιά την διακοπή της ήταν η δεύτερη εισβολή των Αθηναίων στην Μήλο, – από τις τραγικότερες στιγμές στην ιστορία των εμφυλίων συγκρούσεών μας – με σκοπό την βίαιη υποταγή των Μηλίων στην Αθηναϊκή ηγεμονία, παρ’ όλη την ουδετερότητά τους. Οι Αθηναίοι θανάτωσαν όλους τους μάχιμους άρρενες και δούλωσαν τα γυναικόπαιδα. Εν συνεχεία παρακινούμενοι από τον Αλκιβιάδη και την άμετρη φιλοδοξία του, παρ’ όλη την αντίθετη γνώμη τού Νικία, αποφάσισαν την κατάκτηση τής Σικελίας. Ο πανίσχυρος Αθηναϊκός στόλος αναχώρησε το καλοκαίρι τού 415 π.Χ. και ό,τι διασώθηκε από αυτόν, επέστρεψε υπό τραγικές συνθήκες το 413 π.Χ.

1359.—Απεβίωσε ο Ούγος Δ΄, βασιλέας τής Κύπρου κατά την διάρκεια τής φραγκικής κατοχής της, πατέρας τού Πέτρου Α΄. Από μία αναφορά τού μεσαιωνικού χρονογράφου Λεόντιου Μαχαιρά, προκύπτει ότι ο Ούγος Δ΄, το 1358 είχε επισήμως ορίσει ως διάδοχό του τον Πέτρο Α΄, επιθυμώντας να προλάβει άλλες απαιτήσεις πάνω στον θρόνο τής Κύπρου. Αιτία ήταν το γεγονός ότι δεν είχε απευθείας δικαιώματα στον θρόνο, αλλά είχε χριστεί βασιλέας στην θέση τού άτεκνου θείου του, Ερρίκου Β΄.

1365.—Η Αλεξάνδρεια τής Αιγύπτου αλώνεται από τον στρατό τού βασιλέα τής Κύπρου, Πέτρου Α΄, αφού προηγήθηκε μιάς μόνο ημέρας πολιορκία την οποία ακολούθησε αστραπιαία επίθεση. Όταν ο Πέτρος Α΄ πληροφορήθηκε ότι οι μωαμεθανοί τής Αιγύπτου σχεδίαζαν να επιτεθούν στην Κύπρο, αποφάσισε να τους αιφνιδιάσει, ετοιμάζοντας εκστρατεία κατά των Αιγυπτίων. Από την Βενετία όπου βρισκόταν, διεμήνυσε να συγκεντρωθεί ο στόλος του στην Ρόδο, μαζί με το στράτευμα, ενώ ο ίδιος έφερε μαζί του από την Ιταλία 16 γαλέρες που είχε εξασφαλίσει. Οι Ιωαννίτες Ιππότες τής Ρόδου συμμετείχαν με τέσσερεις γαλέρες. Τελικά, συγκεντρώθηκε ένας στόλος από 165 καράβια με τον ίδιο επικεφαλής. Ο Πέτρος έπλευσε με τον στρατό του κι έφτασε στην Αλεξάνδρεια στις 9 Οκτωβρίου και με αιφνιδιαστική επίθεση την κατέλαβε σαν σήμερα.

1570.—(Ίσως 1571) Οι άθλιοι Βενετοί αποβιβάζονται στην Άνδρο με σκοπό να δήθεν να την απελευθερώσουν από τους τούρκους. Διέπραξαν εκτεταμένη λεηλασία στο νησί, συλήσεις εκκλησιών, βιασμούς, άρπαξαν 300 άνδρες ως σκλάβους κωπηλάτες κ.α. Την ίδια εποχή, ολόκληρη η περιοχή τής ΝΑ Κρήτης είχε εγκαταλειφθεί από τον φόβο των πειρατικών επιδρομών. Η γη από το ακρωτήριο Σαλμόνι μέχρι την Ιεράπετρα, έμεινε έρημη και ακαλλιέργητη.

1610.—Κοντά στον κάβο Μπιάνκο (Άσπρο ακρωτήρι) τής Κύπρου, ο στολίσκος των κουρσάρικων πλοίων τής Τοσκάνης συναντά τον τουρκικό, αποτελούμενο από 45 πλοία. Αν και ο αρχηγός τού στόλου των Δυτικών αποκόπηκε από τον υπόλοιπο δικό του, προτείνοντας στους τούρκους να χτυπηθούν μόνο με αυτόν, οι μεμέτηδες δείλιασαν. Παρ’ όλα ταύτα ακολούθησε αμφίρροπη ναυμαχία, κατά την οποία οι τούρκοι έχασαν δύο γαλέρες. Λίγες μέρες νωρίτερα, οι Φλωρεντινοί είχαν επιχειρήσει αποτυχημένη κατάληψη τής Κερύνειας.

1645.—Οι τούρκοι στην Κρήτη, προβαίνουν σε σφαγές και κάθε είδους ανοσιουργήματα κατά των κατοίκων και τής πόλεως τού Ρεθύμνου. Λιγοστοί απομείναντες, υπό τον Κεσαρίνι κλείστηκαν στο φρούριο.  

1646.—Οι τούρκοι πολιορκούν τους Λάκκους στην Κρήτη. Ήταν ημέρα Σάββατο, όταν 16 από αυτούς κατάφεραν να αναρριχηθούν στα τείχη. Λίγο νωρίτερα, προς εκπλήρωση μιάς «προφητείας» που ήθελε το Ρέθυμνο να πέφτει μαζί με την εκκλησία τής Θεοτόκου Παλαιοκαστρινής, οι κάτοικοι είχαν γκρεμίσει την εκκλησία (…). Με αυτόν τον τρόπο οι Κρητικοί θέλησαν να επαληθεύσουν την παραδοξολογία.

1688.—Αρχείο με σημερινή ημερομηνία, μάς πληροφορεί γιά τα τεκταινόμενα στην πόλη των Αθηνών. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, κατάφερε να πείσει τους Ενετούς να μην πειράξουν την πόλη και τα οχυρά της (Ακρόπολη κ.λπ.), φοβούμενος την αντεκδίκηση των τούρκων. Ο Μοροζίνι, με αντίτιμο 10.000 δουκάτων, έδειξε μεγαλοψυχία… Λίγο χρονικό διάστημα πριν, αριστουργήματα όπως ο Παρθενώνας, ο Ποσειδώνας και το ζευγάρι αλόγων τού δυτικού αετώματος, η Άπτερος Νίκη κ.α., έγιναν θρύψαλα στα χέρια τους.

1800.—Στην καγκελαρία τής Σύρας, τέσσερεις Έλληνες καταθέτουν γιά το πώς έπεσαν θύματα κλοπής από πειρατές τού Μανώλη Δάσκου στα Γιούρα, οι οποίοι μάλιστα δολοφόνησαν δύο άλλους συντρόφους τους. Τον Ζάνε Μαραγκό τού Γεωργή και τον Ζάνε Μαραγκό τού Μάρκου.

1801.—Με μυστική συμφωνία στο Παρίσι μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, αποφασίστηκε η αποστρατικοποίηση τής Επτανήσου (Ίσως και στις 8/10). Ήδη από τις 21 Μαρτίου 1800, είχε υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη Συνθήκη, στην οποία αποφασίστηκε η αυτονόμηση τής Επτανήσου Πολιτείας, υπό την επικυριαρχία τής Υψηλής Πύλης και η ανάθεση τής προστασίας των Θρησκευτικών δικαιωμάτων των κατοίκων της, στον Αυτοκράτορα τής Ρωσίας. Ο λαός οργίστηκε με την αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων, τα οποία τού είχαν παραχωρηθεί την περίοδο τής Γαλλικής κατοχής των νησιών. Το 1801 ξέσπασαν ταραχές και στάσεις, όπου στην Ζάκυνθο, ο Μαρτινέγκος αφαίρεσε την εξουσία από τους ευγενείς και ανάθεσε την στρατιωτική διοίκηση στον αξιωματικό τού Βρετανικού στρατού Κάλλεντερ. Η μυστική συμφωνία Γαλλίας και Ρωσίας γιά την αποστρατικοποίηση τής Επτανήσου, είχε σαν αποτέλεσμα να χειροτερέψει η εσωτερική κατάσταση. Γιά να σώσει την Πολιτεία, ο Πρίγκιπας Θεοτόκης αναγκάστηκε να φέρει σε συνεννόηση τους ευγενείς με τους δημοκρατικούς και τους αστούς και να ζητήσει εκ νέου την μεσολάβηση τής Ρωσίας. Το νέο δημοκρατικότερο σύνταγμα, ψηφίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 1803.

1822.—«Ἀφιξις τουρκικοῦ στόλου είς Μύκονον ὁδηγουμένου ὑπὸ τοῦ Καπετὰν Καρὰ Μεχμὲτ πασᾶ.» Ο ελληνικός στόλος καταπλέει στην Μύκονο, συναντά τον τουρκικό και ναυμαχεί.

1823.—(βλ.&9/10) «Κανονιοβολισμὸς Σκιάθου ὑπὸ Καπετὰν Χουσρέφμπεη.» Ο τουρκικός στόλος συνεχίζει τις προσπάθειες καταλήψεως τής Σκιάθου κανονιοβολώντας την, αλλά η αντίσταση τετρακοσίων Ελλήνων υπερασπιστών της, τον αναγκάζει να αποχωρήσει. Ανάμεσα στους υπερασπιστές τής Σκιάθου βρίσκεται και ένας άγνωστος γιά τους πολλούς αγωνιστής τής ελευθερίας. Στα Γενικά Αρχεία τού Κράτους  υπάρχει ένα πιστοποιητικό, αναφορικά με την δράση τού Μανώλη Γιαννόπουλου, με καταγωγή από το Προμύρι τού νοτίου Πηλίου, υπογεγραμμένο από τους οπλαρχηγούς του, Γιάννη Στράτο και Γιώργη Ζορμπά. Μόλις έμαθε ότι στην Σκιάθο συγκεντρώθηκαν οι Θεσσαλομακεδόνες μαχητές, ύστερα από την αποτυχία τού δεύτερου επαναστατικού κινήματος στην Μαγνησία, πέρασε κι’ αυτός στο νησί. Είχε μαζί του και τους τριάντα συμμαχητές του που έφερε από την Μακεδονία, και όλοι μαζί κατατάχτηκαν στον νταϊφά τού γέρο – Καρατάσου. Οι αγωνιστές διαμοιράστηκαν στα καίρια σημεία τής Σκιαθίτικης παραλίας και χτυπήσανε τους τούρκους. Μετά  από επτάωρη μάχη, κατόρθωσαν να αποκρούσουν τον Τοπάλ και να τον εξαναγκάζουν να μαζέψει τους άντρες του και να φύγει.

.—«Ἄφιξις τουρκικοῦ στόλου εἰς Βόλον ὑπὸ τὴν ἡγεσίαν τοῦ Καπετὰν Χουσρέφμπεη.»

1824.—«Ὁ Αἰγυπτιακὸς στόλος εἰς  Ἀλικαρνασὸν διευθυνόμενος ὑπὸ τοῦ Ἰμβραὴμ πασᾶ.»

1826.—Ο Νικόλαος Κριεζώτης κατορθώνει να εισέλθει με 500 παλληκάρια του στην υπό τού Κιουταχή πολιορκούμενη Ακρόπολη. Η παρουσία του αναπτέρωσε το φρόνημα των πολιορκημένων και ενίσχυσε την άμυνα τού φρουρίου. Μέχρι τότε, και μετά τον θάνατο τού Γκούρα, την Ακρόπολη διοικούσε η Ασήμω, κόρη τού κοτζάμπαση τού Λιδωρικίου, Αναγνώστη Λιδωρίκη και σύζυγος τού Γκούρα. 

1828.—Ο στρατός μας, υπό τους Ι. Στράτο και Κ. Τζαβέλα, νίκησε τον τουρκικό στην Τέρνοβα Ευρυτανίας.

1831.—(βλ.&9/10) Με τουφεκισμό από εκτελεστικό απόσπασμα 12 ανδρών, και με παρουσία πυκνότατου πλήθους, εκτελέστηκε σαν σήμερα το μεσημέρι, στο φρούριο τής Ακροναυπλίας (Ιτς Καλέ), ο Γιωργάκης Μπεϊζαντές Μαυρομιχάλης. «Ημερομηνία εκτελέσεως τού Γεωργίου Μαυρομιχάλη, υιού τού Πετρόμπεη, καταδικασθέντα γιά την υπόθεση δολοφονίας τού Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στην 1 η ώρα μετά μεσημβρίας, επί των οχυρωμάτων τού φρουρίου τού Ναυπλίου, το εκτελεστικό απόσπασμα εκτέλεσε τον Γεώργιο εμπρός στα όμματα τού πατρός του, ο οποίος παρακολουθούσε από το παράθυρο τού κελίου στο οποίο κρατείτο.» Μαζί με τον Μαυρομιχάλη ήταν να εκτελεστεί και ο φύλακάς του, αστυνομικός Καραγιάννης. Όμως, μετά απ’ όσα αποκάλυψε στον ιερέα ο οποίος τον μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων και εκείνος μετέφερε στον διοικητή των φυλακών, η ποινή αναβλήθηκε ώστε ο κατάδικος να εξεταστεί λεπτομερέστερα. Μετά από ακροάσεις τις οποίες είχε, κυρίως με τον Αλμέϊδα, αλλά δεν έγιναν γνωστές, και την αναβολή τής ποινής του γιά 6 μήνες, ακολούθως απολύθηκε από τις φυλακές (!..).

1842.—Ημερομηνία γεννήσεως τού διπλωμάτη και συγγραφέα, Κλέωνος Ρίζου Ραγκαβή.

1856.—Η πολύπαθη από τους σεισμούς Χίος, σύμφωνα με έρευνα γιά την τελευταία εκείνη τετραετία, έχει πληγεί 53 φορές από τον Εγκέλαδο.

1862.—Μεταπολίτευση τού 1862. Σαν σήμερα συντάσσεται ψήφισμα στους στρατώνες πυροβολικού, με το οποίο καταλύεται η βασιλεία τού Όθωνα. Μετά τα κινήματα των επαρχιών εναντίον τού Όθωνα, αρχής γενομένης στο Ναύπλιο, η στάση επεκτάθηκε και στην Αθήνα, όπου, την νύχτα τής 9ης προς την 10η Οκτωβρίου, άρχισαν να πέφτουν αθρόοι πυροβολισμοί στις συνοικίες Ψυρρή και Πλάκας, καθώς και γύρω από τον στρατώνα τού πυροβολικού. Περίπου στις 3 μ.μ., συγκεντρώθηκαν στους στρατώνες τού πυροβολικού οι Δ. Βούλγαρης, Θρ. Ζαΐμης, Π. Μαυρομιχάλης, Α. Κουμουνδούρος, Δ. Καλλιφρονάς, Επαμ. Δεληγεώργης, Σωτ. Πετμεζάς και άλλοι, εκεί δε συντάχθηκε ψήφισμα με το οποίο κατελύετο η βασιλεία τού Όθωνα, κηρυσσόταν έκπτωτος ο Οίκος των Βιτελσβάχων και συγκαλείτο Εθνική Συνέλευση, γιά την σύνταξη νέου Συντάγματος. Συγκροτήθηκε ταυτοχρόνως τριμελής επιτροπή από τους Δ. Βούλγαρη, Κ. Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο, γιά την άσκηση τής εξουσίας. Την επομένη έγινε η ορκωμοσία τού στρατού στην πλατεία τής Ομόνοιας. Ο Όθων και η Αμαλία που απουσίαζαν σε περιοδεία ανά την Ελλάδα, αφού πληροφορήθηκαν τα γεγονότα, έφτασαν το απόγευμα τής επομένης (11ης) στον Πειραιά με την φρεγάτα «Αφρόεσσα». Οι πρεσβευτές των λεγόμενων «Προστάτιδων Δυνάμεων», επιβιβάστηκαν αμέσως στο πλοίο και κατατόπισαν τον βασιλέα γιά τα γενόμενα. Ο Όθων, βλέποντας ότι η Στάση είχε επικρατήσει και μη επιθυμώντας να γίνει αφορμή νέου εμφύλιου πολέμου, εγκατέλειψε το ελληνικό πλοίο και επιβιβάστηκε στην αγγλική φρεγάτα «Σκύλλα», γιά να επιστρέψει στην Βαυαρία. Πριν την αναχώρησή  του, απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό διάγγελμα, στο οποίο τόνιζε ότι εδέετο τού Παντοκράτορος Θεού «[…] να καταπέμπει πάντοτε την χάριν του εις τας τύχας τής Ελλάδος».

1866.—Στην Ύδρα σαν σήμερα γεννήθηκε ο διαπρεπής διπλωμάτης και Μακεδονομάχος, Αντώνιος Σα(κ)χτούρης. Ήταν γυιός τού Ανδρέα, ανεψιού τού ναυάρχου Σαχτούρη τού 1821, καθώς και τού κλάδου τού Κριεζή. Στα χρόνια τού Μακεδονικού Αγώνα βρέθηκε στην πόλη των Σερρών, διαπρέποντας εθνικά, από τον Νοέμβριο τού 1906 μέχρι την λήξη τής θητείας του τον Αύγουστο τού 1909. Αναδιοργάνωσε τα ανταρτικά σώματα με ντόπιους άνδρες, δημιούργησε νέα και ενίσχυσε ποικιλότροπα τον Αγώνα τους.

1878.—Με την πληροφορία περί αναθεωρήσεως τής Συνθήκης τού Βερολίνου, κάτοικοι τής περιοχής από την σημερινή αλβανία μέχρι το Κόσσοβο διοργανώνουν Συνέδριο στην Γιουγκοσλαβική πόλη Πρίζεν. Σκοπός τους ήταν η διατήρηση και όχι η διάλυση τού οθωμανικού καθεστώτος, με ειδικά γιά τους ίδιους προνόμια.

1882.—Αρκετά ισχυρός σεισμός μεγέθους περίπου 5,5 Ρίχτερ, σείει και πάλι στην Μαγνησία. Καταγράφηκαν ζημιές στην πόλη τού Βόλου και τα Ζαγοροχώρια.

1889.—Η Ιερά Σύνοδος τού Πατριαρχείου, μετέθεσε στην ευαίσθητη μητρόπολη τής Καστοριάς τον ποντιακής καταγωγής ιεράρχη και εθνικό αναμορφωτή, Φιλάρετο Βαφείδη (κατά κόσμο Χρήστο Θραξ). Στα 1917, οι βούργαροι τον αιχμαλώτισαν και τον μετέφεραν στα μέρη τους, περιφέροντάς τον από φυλακή σε φυλακή γιά δύο ολόκληρα χρόνια.

1902.—Μεγάλη πυρκαγιά στην κατοικία τού Λάμπρου Κορομηλά, εκδότη και προξένου στην Μακεδονία, επί τής οδού Αθηνάς. Επρόκειτο γιά εμπρησμό.

.—Δεκαεπτά χωριά τής Μακεδονίας με σλαβόφωνο πληθυσμό, αναστατώνονται από βουργαρικές συμμορίες. «[…] Οι συμμορίες ανέμιζαν σημαίες με χρώμα κόκκινο και πράσινο, τα χρώματα τής ανεξάρτητης… Μακεδονίας». Παρ’ όλες τις επιδρομές που δέχθηκε η Μακεδονία, ο Ελληνισμός της παρέμεινε ουσιαστικά αμετακίνητος και αρραγής. Οι εθνολογικές αλλοιώσεις εξ αιτίας διαφόρων επιδρομών, μέχρι την έναρξη τής τουρκικής κατακτήσεως, ήταν περιορισμένες σε έκταση. «Η ανθρωπολογική επιστήμη, διά λεπτομερών και συστηματικών ανθρωπομετρήσεων επέδειξεν, ότι οι σλαυόφωνοι και οι βλαχόφωνοι τής Μακεδονίας, ενώ συγγενεύουν απολύτως από ανθρωπολογικής πλευράς μετά των ελληνοφώνων κατοίκων αυτής, παρουσιάζονται ανομοιογενείς προς τους Σλαύους και τους βλαχοφώνους των λοιπών περιοχών των Βαλκανίων και τής Μεσευρώπης. Συνεπώς, τόσον η Ιστορία, όσον και η Γλωσσολογία και η Ανθρωπολογία, τάσσονται ανεπιφυλάκτως υπέρ τής ελληνικότητος τής Μακεδονίας ως συνόλου, επί πλέον δε επιμαρτυρούν την ελληνικήν προέλευσιν των σλαυοφώνων κατοίκων των βορείων περιοχών της.»

1904.—Ο Παύλος Μελάς με τους άνδρες του, στρατοπεδεύουν κοντά στο χωριό Νερέτι. Την επόμενη ημέρα θα διενεργήσουν επίθεση στα βουργαρόφρονα σπίτια τού χωριού.

1905.—Στον Πειραιά, οι αρχές συλλαμβάνουν τρείς βούργαρους κατασκόπους.

.—Οι αιμοχαρείς βούργαροι πλημμυρίζουν με αίμα και τρόμο την Μακεδονία. Την σημερινή, απήγαγαν τον Έλληνα ποιμένα Λειβαδίων Καρατζόβας, Ιωάννη Μπαρμπόσκα, και έκτοτε ουδείς τον ξαναείδε.

1906.—Ο τότε μητροπολίτης Δράμας και κατόπιν εθνομάρτυρας Σμύρνης Χρυσόστομος, καταγγέλλει την επίθεση των βούργαρων με τα εξής λόγια: «[…] Εγένετο απόπειρα τερατώδους βουλγαρικού ανοσιουργήματος που απέβλεπε εις την τέφραν μετατροπήν οικιών εξεχόντων προκρίτων τής κωμοπόλεως (Αλιστράτη) και κυρίως τού οικοτροφείου, περιλαμβάνοντας υπερτεσσαράκοντα ορφανά τέκνα, ων οι γονείς, στύλοι ποτέ τής ορθοδοξίας ακλόνητοι, εδολοφονήθησαν υπό τού επαράτου Βουλγαρικού κομιτάτου» (πληροφορία Σάκης Αραμπατζής).

.—Άφιξη τού Μακεδονομάχου καπετάν Τέλλου Άγρα (Σαράντη Αγαπηνού) μαζί με τον Μανιάτη οπλαρχηγό Παπατζανετέα, στον Βάλτο τής λίμνης των Γιαννιτσών. Κατά την διάρκεια τού Μακεδονικού Αγώνα, ο καπετάν Άγρας ανέλαβε την αρχηγία στον Βάλτο. Είχε σταλεί στην Αθήνα γιά να σχηματίσει σώμα ευζώνων που προοριζόταν γιά δράση στην περιοχή τού Βερμίου, αλλά έλαβε διαταγή πρώτα να «μάθει την λίμνη», να εκπαιδεύσει τους άντρες του εκεί, και να την χρησιμοποιήσει ως βάση και καταφύγιο. Είχε επίσης διαταγή, να μεταφέρει το αρχηγείο τής περιοχής Ναούσης- Εδέσσης στην λίμνη, αλλά δεν επρόκειτο να δράσει εκεί· η λίμνη θα αποτελούσε το ορμητήριο και όχι τον χώρο τής δράσεώς του. Ο Άγρας συνάντησε τον Μανιάτη οπλαρχηγό Παπατζανετέα και έπειτα πήγε στις 10/23 Οκτωβρίου μαζί του στο καλύβι τής Τερχόβιστας, στην νότια πλευρά τής δυτικής γωνίας τής λίμνης. Εκεί ο Άγρας έμαθε τα μυστικά τού Βάλτου και συνάντησε τους τοπικούς πράκτορες.

1907.—Ο Κρήτας Μακεδονομάχος Νικόλαος Ανδριανάκης, ο οποίος έχει ήδη αποχωριστεί από το σώμα τού Βάρδα, ξεκινά από το Λέχοβο γιά να εκδικηθεί εγκληματίες βούργαρους τού χωριού Αετός. Οι έμπιστοι τούρκοι οδηγοί του τον ενημέρωσαν γιά την παρουσία ογδόντα νιζάμηδων στο χωριό, οπότε η επιχείρηση τού Λακκιώτη Μακεδονομάχου αναβλήθηκε. Θα επαναλάβει το εγχείρημα λίγες ημέρες μετά (βλ. 19/10ου).

.—Οι συμμορίες βούργαρων «αλωνίζουν» την Κεντρική Μακεδονία. Αφού κατέστρεψαν εγκαταστάσεις υδρόμυλων στο Μελένικο, κατόπιν ζήτησαν λύτρα ώστε να μην δολοφονήσουν τους ιδιοκτήτες.

1908.—Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στο Παρίσι, διαβεβαιώνουν τον Βασιλέα ότι οι χώρες τους εγκρίνουν την Ένωση τής Κρήτης με την Ελλάδα. Ωστόσο, η οριστική απόφαση θα δοθεί σε προσεχές διεθνές συνέδριο.

1912.—Ο Ελληνικός Στρατός διαψεύδει με την νίκη του στο Σαραντάπορο την πρόβλεψη τού Γερμανού Στρατηγού Φον Ντερ Γκολτς, ότι: «[…] εἶναι ἀπόρθητο φρούριο καὶ θὰ γίνη ὁ τάφος τῶν Ἑλλήνων ἄν ἐπιχειρήσουν νὰ τὸ καταλάβουν», συνεχίζοντας την προέλασή του. Η νικηφόρα έκβαση τού διήμερου αγώνα στην τοποθεσία Σαρανταπόρου – Λαζαράδων, άνοιξε τις πύλες γιά την συνέχιση τής προελάσεως τής Στρατιάς Θεσσαλίας και την απελευθέρωση τής Μακεδονίας.

.—Δεύτερη ημέρα των μαχών στα στενά τής Πέτρας και υποχώρηση των τούρκων προς τα Σέρβια.

.—Η απελευθέρωση των Σερβίων από την 4η Ελληνική Μεραρχία και η τραγική μοίρα των κατοίκων από τους υποχωρούντες τούρκους. Η 4η Ελληνική Μεραρχία, εισήλθε στα Σέρβια και τα απελευθέρωσε· οι τούρκοι, πριν την υποχώρησή τους, κατέσφαξαν 75 κατοίκους μεταξύ των οποίων και δύο ιερείς.

.—Με την έναρξη τού Α’ Βαλκανικού πολέμου και υπό τον φόβο αντεκδικήσεων από τους τούρκους, κλείνουν τα σχολεία των περιοχών οι οποίες βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.

.—Στην συνεχιζόμενη μάχη τού Γριμπόβου (10-11/10), οι Ελληνικές δυνάμεις αποκρούουν έπειτα από σκληρό αγώνα αιφνιδιαστική επίθεση των τούρκων και παραμένουν κύριες των ομώνυμων υψωμάτων. Στο μέτωπο Ηπείρου στο διάστημα 9-11 Οκτωβρίου, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή  Αμμότοπου, Γριμπόβου, και Ανωγείου, όπου παρ’ όλη την σκληρή δοκιμασία που υπέστησαν τα ελληνικά τμήματα, πέτυχαν όχι μόνο να αποκρούσουν τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τούρκων, αλλά και να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους.

.—Μεταξύ 7-15 Οκτωβρίου οι βούργαροι κατέλαβαν την κοιλάδα τού Άρδα νοτιοδυτικά τής Αδριανουπόλεως, με σκοπό την εξασφάλιση τής δεξιάς πλευράς τού όγκου τού στρατού τους που ενεργούσε στην Ανατολική Θράκη. Η 2η βουργαρική στρατιά επιχείρησε την επίσχεση τής Αδριανουπόλεως από τα δυτικά, λόγω τής σιδηροδρομικής γραμμής, και από τα νοτιοδυτικά λόγω τής σχετικά ασθενούς αμυντικής οργανώσεως των τούρκων. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν είχε καταληφθεί η πόλη, αλλά καθηλώθηκαν οι εκεί τουρκικές δυνάμεις.

.—Ο Ελληνικός στόλος ελλιμενίζεται πλέον στην Λήμνο. Θα την χρησιμοποιήσει σε όλη την διάρκεια τού πολέμου ως βάση.

1913.—Παρά τα συμφωνημένα τής Συνθήκης τού Βουκουρεστίου, βάσει τής οποίας τους παραχωρήθηκε ολόκληρη η Βόρεια Θράκη, οι βούργαροι προετοιμάζουν  την κατάληψη και τής ελεύθερης Θράκης με τον στρατό τους.

.—Υπογράφεται η Συνθήκη Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ βουργαρίας  και τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η πρώτη, αναγνωρίζει την κυριαρχία τής δεύτερης στην Ανατολική Θράκη. Οι Ρώσοι, μέσω τού υπουργού τους των Εξωτερικών Σαζόνωφ, σε όλη την διάρκεια τής διαδικασίας προσπάθησαν ιδιαιτέρως να αποτρέψουν την επιστροφή των ελληνικών εδαφών τής Θράκης, τα οποία αποσπάστηκαν από την τουρκία, έχοντας (βεβαίως) ως μοναδικό σκοπό, την διαρπαγή τους από τους βούργαρους.

1914.—Νικηφόρα μάχη των Βορειοηπειρωτών αυτονομιστών κατά των αλβανών, σε Τοσκάνι και Βελουκάσι.

.—Με την συγκατάθεση και των δύο Συμμαχιών, η χώρα μας, αποστέλλει μεραρχία στρατού στην Βόρειο Ήπειρο.

1916.—Συμμαχικός στόλος υπό τον Γάλλο ναύαρχο Φουρνέ, καταπλέει στο Κερατσίνι. Αυθημερόν επιδίδεται τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, με το οποίο ζητείτο η παράδοση των αντιτορπιλικών, ο παροπλισμός τού υπόλοιπου πολεμικού στόλου, η παράδοση τού Ναυστάθμου και τού λιμένα Πειραιώς, η αποδοχή γαλλικού ελέγχου επί των σιδηροδρόμων και η παραχώρηση δέκα πυροβολαρχιών. Μόλις έγιναν γνωστές οι αξιώσεις τού Γάλλου ναυάρχου, οργανώθηκαν αμέσως ογκώδη συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Ο Φουρνέ προχώρησε τότε σε μία πράξη πρωτόγνωρη γιά τις  αρχές τού Διεθνούς Δικαίου·αγνοώντας επιδεικτικά την νόμιμη κυβέρνηση, απέλασε όλους τους Πρεσβευτές με τις οικογένειές τους, χωρών που δεν ανήκαν στην ΑΝΤΑΝΤ ή που τηρούσαν ουδετερότητα.

.—Εξεγέρσεις και αψιμαχίες αγροτών εναντίον τσιφλικάδων στην Θεσσαλία.

1918.—Επέστρεψαν στην Μονή Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, οι μοναχοί που είχαν εκδιωχθεί από τους βούργαρους στις 23 Ιουνίου 1917 (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1919.—Ξεκινούν νέες συνομιλίες μεταξύ Ελληνικού Στρατού και τούρκων ανταρτών, την ώρα, που οι νεότουρκοι τού Κεμάλ δηλώνουν έτοιμοι να κηρύξουν τον πόλεμο εναντίον τής Ελλάδος.

.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία συνεχίζεται ο αγώνας περιπόλων.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις στην γραμμή άμυνας που διέταξε το στρατηγείο.

1922.—Αποφασίστηκε οριστικά η παραπομπή των πολιτικών κρατουμένων στην εξεταστική επιτροπή, ως υπεύθυνων γιά την εθνική συμφορά. Παράλληλα, καταρτίστηκε διάταγμα συγκροτήσεως Έκτακτου Στρατοδικείου, στο οποίο θα παραπέμπονταν οι υπεύθυνοι τής Μικρασιατικής Καταστροφής.

1924.—Ημερομηνία θανάτου τού λόγιου αλλά και μακεδονομάχου, Αθανάσιου Χρ. Φυλακτού.

1925.—Το καθεστώς Θεόδωρου Πάγκαλου συλλαμβάνει τον Γεώργιο Παπανδρέου.

.—Ο Νικόλαος Πλαστήρας κατόρθωσε να διαφύγει από τον φρούραρχο Αθηνών, Ναπολέοντα Ζέρβα, στον οποίο είχε αναθέσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος την σύλληψη και απέλαση. Ο Πλαστήρας είχε φτάσει κρυφά από την Καρδίτσα (όπου τελούσε υπό αστυνομική επιτήρηση), μετά από πρόσκληση τού Γεώργιου Παπανδρέου, με σκοπό να συμμετάσχει σε συνωμοτική κίνηση εναντίον τού Πάγκαλου. Διέμενε στο ξενοδοχείο «Ακταίον» στο Νέο Φάληρο, αλλά έγινε αντιληπτός, οπότε διέφυγε από το ξενοδοχείο και κατέφυγε στην οικία Δογάνη. Την επομένη θα ακολουθήσει επεισοδιακή καταδίωξή του στις στέγες… Ό λ ο ι  οι εμπλεκόμενοι προέρχονταν από την Βενιζελική παράταξη.

1931.—Ξεσπά επανάσταση στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία. Η επανάσταση θα πνιγεί στο αίμα.

1932.—Συλλαμβάνεται στην Αθήνα ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές τού κόσμου, ο διαβόητος Σάμιουελ Ίνσουλ.

1934.—Οι μητροπολίτες τής Δωδεκανήσου που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και να αποσυρθούν στην Μονή Πανορμίτη στην Σύμη (βλ. 2/9ου), μετά από Πατριαρχική εντολή, επιστρέφουν στις έδρες τους.

1935.—Εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά το οποίο οι βασιλόφρονες Αλέξανδρος Παπάγος Αρχηγός Α΄ Σ. Στρατού, υποναύαρχος Δ. Οικονόμου αρχηγός Ναυτικού, και υποστράτηγος Αεροπορίας Γ. Ρέππας, εξαναγκάζουν την εκλεγείσα στις 9/6/1935, κυβέρνηση Τσαλδάρη, σε παραίτηση. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε, κατατάσσει το πραξικόπημα στο πλέον ιδιόρρυθμο των σύγχρονων ελληνικών χρονικών. Χωρίς καμμία χρήση όπλου, ή κατάληψη καίριων σημείων και κτηρίων, οι Παπάγος, Οικονόμου και Ρέππας, σταμάτησαν στην μέση τού δρόμου το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και αφού επέστρεψαν τον Τσαλδάρη στο σπίτι του… τον κατάργησαν (!..). Την ίδια ημέρα, ο Ζαΐμης παύθηκε από Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, ενώ ο Γεώργιος Κονδύλης σχημάτισε νέα κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας και την αντιβασιλεία. Ο Παπάγος, παράλληλα με τα στρατιωτικά του καθήκοντα, διορίστηκε και υπουργός Στρατιωτικών.

.—Την ίδια μέρα, η Ε΄ Εθνοσυνέλευση, ψηφίζει την κατάργηση τού πολιτεύματος τής αβασίλευτης δημοκρατίας.

1937.—Η κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά, αναβαθμίζει την Πάντειο και την εξισώνει ως Πανεπιστήμιο.

1941.—Ο βασιλέας Γεώργιος Β΄ με τον διάδοχο Παύλο, μεταβαίνουν στην Μεγάλη Βρετανία γιά την διοργάνωση στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την εκεί συμμαχική κυβέρνηση.

.—Αριστεροί επίβουλοι στην Μέση Ανατολή, ιδρύουν την Α.Σ.Ο. (Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση…) μέσα στο στράτευμα. Σκοπός τους ήταν να υπονομεύσουν το σύστημα αξιών και, αν τα κατάφερναν, να αναλάβουν οι ίδιοι θέσεις Αξιωματικών στον Στρατό, αντικαθιστώντας τους πατριώτες οι οποίοι όμως πρόσκειντο στον βασιλέα Γεώργιο Β’. Λίγο αργότερα, δημιούργησαν την ΑΟΝ και την ΑΟΑ στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία αντιστοίχως.

1943.—«Τμήματα τοῦ Ἀρχηγείου Φαρσάλων τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ Ἀπελευθερωτικῆς Προσπάθειας (Ε.Σ.Α.Π.) συνήψαν μάχην μετὰ ΕΛΑΣιτῶν εἰς ὑψώματα Προφήτου Ἡλία Μαντασιᾶς Δομοκοῦ μὲ ἀποτέλεσμα τὴν ἧτταν καὶ διάλυσιν τῶν ΕΛΑΣιτῶν.»

.—Άνδρες τής Εθνικής Αντιστασιακής οργανώσεως ΠΑΟ, ως αντίποινα εχθρικής ενέργειας, εκτελούν επίθεση μέσα στο βουργαρικό έδάφος στο Βαλάσοβο. Εξόντωσαν πέντε εχθρούς και έλαβαν είκοσι τρείς αιχμαλώτους. Δυστυχώς, είχαμε τρείς τραυματίες.

.—Την ίδια ημέρα, άλλοι άνδρες τής Εθνικής Αντιστασιακής οργανώσεως ΠΑΟ, ενεργούν επίθεση με στόχο συνεργαζόμενους βούργαρους και κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ, στα Πηργαδίκια τής Χαλκιδικής. Εξόντωσαν επτά βούργαρους και δύο κομμουνιστές, συλλαμβάνοντας επιπλέον τέσσερεις και έναν αντιστοίχως.

.—Οι αντάρτες των Εθνικών Αντιστασιακών ομάδων τής Κρήτης, καταφέρνουν να εξοντώσουν γερμανική περίπολο 17 ατόμων. Οι συγκεκριμένοι Γερμανοί έκαναν το λάθος και εισέβαλαν στον Ομαλό, έχοντας σκοπό να βρουν τον εγκατεστημένο ασύρματο στην περιοχή.

.—Κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ, απαγάγουν στην Πελοπόννησο και εκτελούν με μαρτυρικό τρόπο, τον Υπολοχαγό τής αντιστασιακής οργανώσεως Ελληνικός Στρατός, Φλούδα.

.—Ο ΕΛΑΣ των κομμουνιστών εξαπολύει γενική επίθεση εναντίον των Εθνικών αντιστασιακών ομάδων τού Ζέρβα. Με αυτόν τον τρόπο καταπάτησε την συμφωνία τής 14ης Ιουλίου στο Περτούλι τής Θεσσαλίας, δείχνοντας ταυτοχρόνως  τις προθέσεις και το αληθινό του πρόσωπο. Ο ΕΔΕΣ απέκρουσε τις από κοινού σφοδρές επιθέσεις κομμουνιστών και Γερμανών. Οι διμέτωπες συγκρούσεις τού Ναπολέοντα Ζέρβα με τους εχθρούς τής Πατρίδας, κράτησαν μέχρι τις 31/10/1943.

.—Κατόπιν τής γενικής επιθέσεως τού ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, εναντίον των ΕΟΕΑ τού Ναπολέοντα Ζέρβα, οι κομμουνιστές καταφέρουν να διαλύσουν τις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών σε Κόνιτσα και Ζαγόρι. Εκτός αυτών, διαλύθηκαν ομάδες στην Πρέβεζα και σε άλλες περιοχές τής Ηπείρου, ακριβώς γιά τον ίδιο λόγο.

.—Η Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων και το δράμα της. «Το χωρίον τούτο εδέχθη την κατ’ επανάληψιν επιδρομήν των Ιταλών και Γερμανών. Ίδια δε οι Γερμανοί κατά την 10ην Οκτωβρίου επυρπόλησαν 40 οικίας. Μεταξύ των πυρποληθέντων κτηρίων, συγκαταλέγεται η εκκλησία και το Σχολείον τού χωρίου. Κατόπιν τής κατ’ επανάληψιν λεηλασίας, το χωρίον τούτο απεγυμνώθη των επίπλων, σκευών και ειδών ρουχισμού. Κατά την ανωτέρω χρονολογίαν οι Γερμανοί αφήρεσαν εντεύθεν 100 βόας και 5 ίππους και 1060 αιγοπρόβατα. Οι δε Ιταλοί — κατά προγενεστέραν χρονικήν περίοδον, κατά το 1943 — 20 ημιόνους και 600 αίγας.»

.—Το αντιτορπιλικό «Μιαούλης ΙΙΙ» με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Νικητιάδη, στην διάρκεια επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα, διέσωσε το πλήρωμα τού βρετανικού αντιτορπιλικού «Panther» το οποίο την προηγούμενη μέρα είχε βυθιστεί από Γερμανική επίθεση που δέχτηκε βορείως τής Καρπάθου, στο στενό με την Σαρία (βλ. 9/10).

1944.—Οι Γερμανοί αποχωρούν από την Κέρκυρα, και το νησί απελευθερώνεται.

.—(βλ.& 9/10) Οι συνέταιροι στο έγκλημα, μετά το μεγάλο έγκλημα… Ενώ η εμπόλεμη κατάσταση εξακολουθεί, Τσώρτσιλ και Στάλιν υπογράφουν στην Μόσχα Συμφωνία, με την οποία διαμοιράζουν τις ζώνες επιρροής εκάστου των συμβαλλομένων. Η μοιρασιά είχε ως εξής: Οι Ρώσοι θα έχουν κυρίαρχη επιρροή (90%) σε βουργαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία, με την Αγγλία να κρατά «πλήρη» έλεγχο στην Ελλάδα. Η επιρροή των συνεταίρων στην Γιουγκοσλαβία θα είναι ‘’εξ ημισείας’’ 50%…

1952.—Παραίτηση τής κυβερνήσεως Πλαστήρα.

1953.—Ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ πλήττει τα Ιόνια νησιά. Είναι μετασεισμός τού φονικότατου σεισμού τής 12ης Αυγούστου.

1962.—Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα τσιμέντων στην Μακεδονία, με την ονομασία «Τιτάν». Ήταν το δεύτερο εργοστάσιο τής «Τιτάν» στην Νέα Ευκαρπία τής Θεσσαλονίκης, με δυναμικότητα παραγωγής 180.000 με 200.000 τόνους ετησίως. Η ίδρυση τής εταιρίας έγινε στον Πειραιά, στις 12/5/1902, με πρώτο εργοστάσιο αυτό τής Ελευσίνας.

1964.—Εγκαινιάζεται στην Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλατώσεως θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.

1973.—Παραιτείται από το αξίωμα τού αντιπροέδρου των Η.Π.Α. ο Σπύρος Άγκνιου (Σπύρος Αναγνωστόπουλος), αφού προηγουμένως συμφώνησε να μην αμφισβητήσει την κατηγορία φοροδιαφυγής που τού είχαν προσάψει. Έλληνας δεύτερης γενιάς από την πλευρά τού πατέρα του, με καταγωγή τούς Γαργαλιάνους τού Νομού Μεσσηνίας, υπήρξε ο 39ος αντιπρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. Η παραίτησή του ήλθε ως αποτέλεσμα αποκαλύψεων στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών, ότι τον είχαν δωροδοκήσει, ενώ μετά από συμφωνία, η επίσημη κατηγορία περιορίστηκε σε φοροδιαφυγή, κατηγορία την οποία δεν αντέκρουσε. Ο Άγκνιου είχε κριτικάρει έντονα την πολιτική των Η.Π.Α. στο Μεσανατολικό, λέγοντας ότι κατά την κρίση του, ήταν καταστροφική, επειδή δεν ήταν αμερόληπτη, στοχοποιώντας ως πραγματικούς φορείς χαράξεως αυτής τής πολιτικής, συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία ήλεγχαν τα Μαζικά Μέσα Ενημερώσεως. Μερικά χρόνια μετά την παραίτησή του, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο στο οποίο αποκάλυπτε, ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, δεχόμενος απειλές γιά την ζωή του. Ο τίτλος τού βιβλίου ήταν: «Go Quietly Or Else» (Αποχώρησε αθόρυβα, αλλιώς…).

1976.—Ο Δημήτρης Ιορδανίδης, 98 ετών, γίνεται ο γηραιότερος άνθρωπος που συμμετέχει σε μαραθώνιο, τερματίζοντας στις 7 ώρες και 37 λεπτά.

1977.—Πρωτοφανή επεισόδια και έκτροπα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο 84ο λεπτό τής αναμετρήσεως, με τους οπαδούς των πρώτων να ξυλοκοπούν μέχρι και τον διαιτητή. Αυτός, με την σειρά του, γιά να μην υπάρξουν τιμωρίες προς τις ομάδες έγραψε στο φύλο αγώνα ότι το παιγνίδι τελείωσε κανονικά (…), με τελικό αποτέλεσμα 1 – 2.

1985.—Και ενώ την ίδια ακριβώς περίοδο, η κυβέρνηση Αντρέα Παπανδρέου λαμβάνει δάνειο 1.000.000 δρχ. με επιτόκιο 25% [!..], ταυτοχρόνως, υποτιμά την δραχμή κατά 15% έναντι των άλλων νομισμάτων και με νομοσχέδιο καταργεί την απεργία. Τα μέτρα λιτότητας πυροδοτούν κινητοποιήσεις και 1.000.000 κόσμος κατέρχεται σε απεργίες (21/10).

1989.—Η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές, καθώς ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης δεν καταφέρνει να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

1991.—Στην θέση Παλαμάρι τής Σκύρου, συνεχίζεται η ανασκαφή ενός από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς τού Αιγαίου.

1993.—Στις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα εκλέγεται το ΠαΣοΚ με ποσοστό 46,88%.

1998.—Ὁ Κοῦρδος ἡγέτης, Ἀμπντουλὰχ Ὀτσαλάν (ἤ Ὀτζαλάν), φυγαδεύεται ἀπὸ τὸ ἀεροδρόμιο τοῦ Ἑλληνικοῦ μὲ ἰδιωτικὸ ἀεροσκάφος ἔχοντας προορισμὸ τὴν Ῥωσία· κατόπιν ἀποφάσεως τῆς Ἑλληνικῆς Ὑπηρεσίας Πληροφοριῶν (Ε.Υ.Π.), τὸν συνοδεύει ὁ ἀξιωματικὸς της, Σᾶββας Καλεντερίδης, ὡς ἐγγύηση γιὰ τὴν ἀσφάλειά του. Ὁ ἐπικεφαλῆς τῆς Μυστικῆς Ὑπηρεσίας, Σταυρακάκης, ἐνημέρωσε στὸ ἀεροδρόμιο τὸν Ὀτσαλάν ὅτι ἡ ἑλληνικὴ κυβέρνηση δὲν εἶχε γνώση γιὰ τὸ σχέδιο ἀφίξεώς του στὴν Ἀθήνα, καὶ δὲν μποροῦσε νὰ τοῦ χορηγήσει πολιτικὸ ἄσυλο, οὕσα γείτονας μὲ τὴν τουρκία καὶ μέλος τῆς Νατοϊκῆς συμμαχίας. Κατόπιν πολύωρων συνεννοήσεων (στὴν Ἑλλάδα εἶχε φτάσει ἀπὸ τὶς 9/10, ἀλλὰ δὲν τοῦ ἐπιτράπηκε ἡ ἔξοδος ἀπὸ τὸν χῶρο τοῦ ἀεροδρομίου), ἀποφασίστηκε νὰ μεταβῇ στὴν Ῥωσία ὅπου καὶ παρέμεινε γιὰ τριάντα τρεῖς ἡμέρες.

2001.—Ο Κώστας Σημίτης με ποσοστό 71,6% επανεκλέγεται πρόεδρος τού ΠαΣοΚ από το έκτο συνέδριο τού κόμματος.

2015.—Ο μόλις 6 μηνών Ανδρέας Κυριακού, ο μικρότερος σε ηλικία αγνοούμενος κατά την εισβολή τού Αττίλα ΙΙ στην Κύπρο, κηδεύτηκε σαν σήμερα μαζί με τα μέλη τής οικογένειάς του, που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα. Δίπλα από το λείψανο τού μικρού Ανδρέα βρέθηκε η πιπίλα του, μαρτυρία τού απάνθρωπου τής δολοφονίας. Δίπλα του βρέθηκαν, η μητέρα του Αγγελική, οι θείες του Σούλα Α. Θεμιστοκλέους 11 ετών, Μάρω Α. Θεμιστοκλέους 19 ετών και Θεμιστούλα Α. Θεμιστοκλέους 21 ετών, και η γιαγιά του, Ελένη Θεμιστοκλέους. Τα θύματα τής τουρκικής θηριωδίας δολοφονήθηκαν στις 14 Αυγούστου 1974 στο χωριό Τριχώνι Κυθραίας και από τότε οι ψυχές τους γύρευαν ανάπαυση. Τα σώματα ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο D.N.A. Οι μόνοι επιζήσαντες από την οικογένεια ήταν ο θείος τού βρέφους, Βάσος Κυριάκου, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Παναγιώτη.

2017.—Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και την δυνατότητα νομικής αναγνωρίσεως ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, υπερψηφίστηκε επί τής αρχής με 171 «ναι», σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών. «Όχι» είπαν 114. Το επίμαχο άρθρο 3 τού νομοσχεδίου, είχε διχάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το συγκεκριμένο άρθρο πέρασε με 148 θετικές ψήφους (124 «όχι» και 13 «παρών»). ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» σε όλα.

.—Στην ίδια συνεδρίαση τής Βουλής ψηφίστηκε με την προσθήκη από μεν τους ΑΝΕΛ ότι «[…] η απόφαση <γιά αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στην Θράκη> μπορεί να μην εφαρμοστεί όταν τίθενται θέματα εθνικής ασφάλειας» και τής Ν.Δ. πως «[…]μπορεί να μην εφαρμοστεί όταν είναι αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες». Είχε προηγηθεί από 248 βουλευτές η ψήφιση υπέρ τής συζητήσεως γιά την έμμεση πλην σαφώς άμεση αναγνώριση τουρκικής (δηλαδή εθνικής) μειονότητας εντός τής Ελληνικής Επικράτειας… Ο λόγος που προτάθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους η συζήτηση/επανεξέταση, είναι η απειλή επιβολής προστίμου από την Ευρώπη, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με την απόφαση τού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάσει τής οποίας καταπατείται το δικαίωμα τού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων τής Θράκης στο να εμφανίζονται ως τούρκοι (!..).  O βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, δήλωσε πως με τις αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή, ο νόμος κατέστη ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος και μπορεί να τραβηχτεί σε κάθε κατεύθυνση. «[…] Εμείς ως εκπρόσωποι τής μειονότητας […] ως ελάχιστη αντίδραση σε αυτή την τροπολογία αποφασίσαμε να μη την ψηφίσουμε και ψηφίσαμε ‘’ΟΧΙ’’».

2018.—Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο Χιλιομόδι Κορινθίας, καθώς γιά πρώτη φορά εντοπίστηκαν οικιστικά κατάλοιπα τής αρχαίας Τενέας. Την είδηση ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφερόμενο στην συστηματική αρχαιολογική έρευνα η οποία το 2018 διεξήχθη στο χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως και 10 Οκτωβρίου.

.—Η παράταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων τού νόμου Παρασκευόπουλου (νόμος 4489/2017) από τον υπ. Δικαιοσύνης Καλογήρου. Ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων τού Νικ. Παρασκευόπουλου και Σταύρου Κοντονή, και, παρά την κατακραυγή τής κοινής γνώμης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου παρέτεινε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις γιά τις αποφυλακίσεις που προβλέπει ο «νόμος Παρασκευόπουλου», επιφέροντας απλώς κάποιες βελτιώσεις οι οποίες όμως, ο νομικός κόσμος εκτιμά ότι δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελούν «ασπιρίνη» στο όλο νομικοκοινωνικό πρόβλημα.

.—Πρόταση να δημιουργηθούν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις των Η.Π.Α. στο Βόλο, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη κατέθεσε ο υπ. Άμυνας Πάνος Καμένος στον υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α. Τζέιμς Μάτις, σε συνάντηση που είχαν σαν σήμερα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Μεταξύ άλλων ο Π. Καμένος δήλωσε: «Η Ελλάδα θεωρεί τις Η.Π.Α. στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό γιά την Ελλάδα οι Η.Π.Α. να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα σε μία πιό μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο τής Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στην Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».

.—Στην ίδια συνάντηση ο Πάνος Καμένος κατέθεσε γιά το σκοπιανό ένα εναλλακτικό σχέδιο ( ; ) το οποίο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με την «Συμφωνία των Πρεσπών», χωρίς, όμως να αγγίζει το θέμα τού ονοματολογικού. Στόχος βεβαίως τού Καμένου, εν όψει των εκλογών, είναι η ενίσχυση τού κόμματος των ΑΝ.ΕΛ, το οποίο δημοσκοπικά καταρρέει μετά από την συμμετοχή τού αρχηγού και των βουλευτών του στην προδοσία τής Μακεδονίας. Η κυβέρνηση μετά από το ‘’εναλλακτικό σχέδιο’’ Καμένου, έλαβε αποστάσεις από τον κυβερνητικό της εταίρο, δηλώνοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στην ‘’συμφωνία των Πρεσπών’’, σεβόμενη τις συνταγματικές διαδικασίες των σκοπίων και στηρίζοντας «τις προσπάθειες τού Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις γιά να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία»…

2019.—Υπεγράφη σήμερα στην Σόφια η Διακυβερνητική Συμφωνία γιά τον Διασυνδετικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδος-βουργαρίας (IGB) από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την βουργάρα ομόλογό του, Temenuzhka Petkova. Πρόκειται (σύμφωνα με τα γραφόμενα τού Τύπου), γιά ένα έργο που στηρίζει την προσπάθεια διαφοροποιήσεως των προμηθειών ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη, αλλά και μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου γιά καλύτερη διασύνδεση των ενεργειακών αγορών τής περιοχής, με στόχο την επάρκεια και ασφάλεια.

.—Με αφορμή την ολοένα αυξανόμενη ροή παράνομων αλλοδαπών στον ελλαδικό χώρο, και κατόπιν πρωτοβουλίας τού Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, έλαβε χώρα σαν σήμερα στο Συνοδικό Μέγαρο τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, σύσκεψη τής διοικούσας επιτροπής τού Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, γιά την αντιμετώπισή του. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τόνισε, ότι η Εκκλησία ακολουθώντας την ευαγγελική προτροπή γιά βοήθεια τού εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την ελληνική Πολιτεία. Η Εκκλησία θεωρεί επιβεβλημένη την συμμετοχή της σε όλα τα στάδια εκτελέσεων των προγραμμάτων που θα αναλάβει, όπως γιά παράδειγμα η  φιλοξενία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η κοινωνική ένταξη. Ο μοναδικός όρος που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος προς τον υπουργό Χρυσοχοΐδη, ήταν να μην υπάρξει καμμία εμπλοκή Μ.Κ.Ο. σε αυτό το εγχείρημα, κάτι που έγινε αμέσως αποδεκτό.

.—Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα για δήθεν ύπαρξη ‘’τουρκικής’’ μειονότητας στην Κω και την Ρόδο. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη το διήμερο 10 με 11 Οκτωβρίου,  Διεθνές Συμπόσιο γιά τους «τούρκους» σε Ρόδο και Κω, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER), με την υποστήριξη τού πανεπιστημίου Yaşar.  Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα, το πρόβλημα τής θρησκείας και τής λατρείας και η διατήρηση τής ‘’πολιτιστικής’’ κληρονομιάς των οθωμανών τούρκων, «το πρόβλημα τού μίσους και τής… καταπίεσης τού ελληνικού κράτους» και τα ζητήματα των μουσουλμανικών ιδρυμάτων και των Βακουφίων.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση