ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΑΝΑΞΑΓΟΡΟΥ ΚΩΣΤΑΣ (+20/6/1958)

.

20-6-anaxagorou-kostas

.

Αναξαγόρου Κώστας. Γεννήθηκε στο χωριό Σπήλια, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 20 Ιουνίου 1935. Σκοτώθηκε στις 20 Ιουνίου 1958 στο χωριό Κούρδαλι, από έκρηξη βόμβας. Γονείς : Αναξαγόρας και Μηνοδώρα Λουκά. Αδέλφια : Μάχη, Ανδρέας, Λουκάς, Ξενής, Νίκη, Ελένη, Γιώργος, Στέλλα, Μαρία, Μάριος, Κωστάκης. Αρραβωνιαστικιά : Μαρία Κλεάνθους

……….Ο Κώστας Αναξαγόρου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Σπηλιών και εργαζόταν ως οδηγός στο μεταλλείο Αμιάντου. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος τής Νέας Συντεχνίας, τής ΣΕΚ και τού Αθλητικού Συλλόγου “Άρης” Σπηλιών, σωματεία τα οποία ανέδειξε σε εστία εθνικών εξορμήσεων. Διακρινόταν γιά τον άδολο πατριωτισμό του ο οποίος χαρακτήριζε και όλη του την οικογένεια. «Όλοι μας στην οικογένεια είχαμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας την πίστη, ότι Κύπρος θα πει Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας του.

……….Ήταν από τούς πρώτους που πύκνωσαν την στρατιά τής θρυλικής ΕΟΚΑ, μετά την ιστορική μάχη των Σπηλιών, τον Δεκέμβριο τού 1955. Διατέλεσε σύνδεσμος των ομάδων τής ΕΟΚΑ που δρούσαν στα χωριά Σπήλια-Πολύστυπος, τα οποία ήταν κέντρα κατασκευής ναρκών και χειροβομβίδων. Διατηρούσε κρύπτες γιά την απόκρυψη τόσο τού υλικού αυτού όσο και άλλου οπλισμού τής Οργάνωσης.

……….Έλαβε μέρος σε ενέδρες και άλλες αποστολές, όπως ήταν η απόσπαση τριών ασυρμάτων από τον δασικό σταθμό Πλατανιών και η ανατίναξη κυβερνητικού εκσκαφέα στα Σπήλια.

……….Σκοτώθηκε μαζί με τούς συναγωνιστές του, Ανδρέα Πατσαλίδη, Αλέκο Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Γεωργιάδη, από έκρηξη νάρκης επιτόπιας κατασκευής. Η νάρκη εξερράγη καθώς οι τέσσερεις αγωνιστές την επεξεργάζονταν υπό την καθοδήγηση τού Παναγιώτη Γεωργιάδη και την προόριζαν γιά ενέδρα εναντίον των Άγγλων.

……….Χαρακτηριστική είναι η φράση τού πατέρα του, όταν έμαθε τον θάνατο τού γιού του: «Έχασα τον πρώτο. Έχω αμέσως άλλον, έτοιμο να πάρει την θέση του στον αγώνα».

……….Ενδεικτικό τής ενότητας και τού αγωνιστικού πνεύματος που χαρακτήριζε τον κυπριακό λαό, είναι και το γεγονός ότι οι κάτοικοι των Σπηλιών, τιμώντας τον ήρωα, ανέλαβαν εθελοντικά να καλλιεργούν τα κτήματα τής οικογένειας, επειδή ο πατέρας του, λόγω των κακοποιήσεων που υπέστη από τούς Άγγλους, δεν ήταν πιά σε θέση να τα καλλιεργεί.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας:  Λήκυθος- Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση