ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-19 ΙΟΥΛΙΟΥ

19 Ιουλίου

968.—Μετά από το ναυάγιο των συνομιλιών με τον πρέσβη και επίσκοπο Κρεμώνας Λουιτπράνδο στις αρχές τού προηγούμενου μήνα, ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς, αποστέλλει χρήματα και στόλο γιά να βοηθήσει τον Ιταλό ηγεμόνα Αδαλβέρτο εναντίον τού βασιλέα Όθωνα Α΄. Ο στόλος αποτελούμενος από 28 πλοία, απέπλευσε στις 19 Ιουλίου, αλλά δεν γνωρίζουμε αν διαπεραιώθηκε στην Ιταλία. Στις αρχές τού 962 στην Ρώμη, ο βασιλέας  τής Γερμανίας Όθων Α΄, στέφθηκε από τον πάπα Ιωάννη ΙΒ΄ «αυτοκράτορας των Ρωμαίων». Το «αυτοκρατορικό» αξίωμα, μεταβιβάστηκε από την φραγκική δυναστεία των Καρολιδών, απογόνων και διαδόχων τού Καρλομάγνου, στην γερμανική οικογένεια των Οθώνων. Ο Όθων Α΄ σοφίστηκε να ζητήσει ως νύφη γιά τον γυιό του, την θυγατέρα τού Ρωμανού και τής Θεοφανούς η οποία ονομαζόταν επίσης Θεοφανώ, με την ελπίδα ότι ο γάμος αυτός θα έφερνε ως προίκα στον γυιό του την Απουλία και την Καλαβρία. Γιά τον σκοπό αυτό έστειλε το 968 ως πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη τον επίσκοπο Κρεμώνας Λουιτπράνδο, με σκοπό την διαπραγμάτευση τού συνοικεσίου. Η (δεύτερη) πρεσβεία τού Λουιτπράνδου ήταν περιβόητη, κυρίως γιά την σκανδαλώδη έκθεση την οποία συνέταξε και διασώθηκε. Γενικά, επειδή τα περισσότερα απ’ όσα αναφέρει ο Λουιτπράνδος στις εκθέσεις του, ανταποκρίνονταν στα αισθήματα και στα φρονήματα τής δυτικής κοινωνίας, βοήθησε πάρα πολύ στο να αυξήσει τις προκαταλήψεις τής Δύσεως εναντίον μας, στο να κορυφώσει τα πάθη μεταξύ των δύο κόσμων, και στο να προετοιμάσει το μέγα κίνημα των σταυροφοριών.

1707.—Συνεχίζει η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην νήσο Θήρα. Την νύχτα προς 20 τού μήνα ξεπήδησαν φλόγες από τον κρατήρα, κι’ όλα αυτά μόλις 4 χλμ από τον κατοικημένο Σκάρο.

1717.—Νίκη τού βρετανικού στόλου εναντίον τού τουρκικού, έξω από το ακρωτήριο Ταίναρο.

1774.—Ο Γάλλος πρόξενος τού Ναυπλίου, σε αναφορά του κάνει λόγο γιά πλήρη υποστήριξη των Ελλήνων από την ρωσική κυβέρνηση. Ως γνώμονα έχει την κάθοδο τού Ορλώφ στο Αιγαίο και τον κλεφτοπόλεμο στα ελληνικά νερά, μόνον που, εκείνες ακριβώς τις ημέρες η Ρωσία θα υπογράψει την Συνθήκη τού Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Αυτή ακριβώς η Συνθήκη θα σημάνει το τέλος των προσδοκιών μας, καθώς οι Ρώσοι απέδειξαν ότι μάς προσέγγισαν αποκλειστικά γιά εκμετάλλευση.

1780.—Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης (πατέρας τού Θεόδωρου) και ο Παναγιώτης Βενετσανάκης, πολιορκούμενοι από τους τούρκους στους παρά την Καστανίτσαν τής Μάνης οχυρούς πύργους τους, εξήλθαν ξιφήρεις, αλλά κατακρεουργήθηκαν και οι δύο μαζί με πολλούς συντρόφους τους. Κατά την ηρωική αυτή έξοδο, φονεύθηκαν δύο ακόμη Κολοκοτρωναίοι.

1792.—Στο Πόρτο Κάγιο, ο Καπουδάν πασάς επιχείρησε απόβαση. Ο Ανδρούτσος (πατέρας τού Οδυσσέα και συμπολεμιστής τού Κατσώνη), τους άφησε να αποβιβαστούν στην ακτή και όρμησε με τους Κλέφτες του κατασφάζοντας χιλιάδες από τους αποβιβασθέντες οθωμανούς. Απελπισμένος ο τούρκος ναύαρχος, αφού είδε ότι δεν κατάφερνε τίποτα με την δύναμη των όπλων, έγραψε στον μπέη τής Μάνης Τζανέτο Γρηγοράκη, ζητώντας του να τού παραδώσει τον Κατσώνη. Δυστυχώς ο Γρηγοράκης ενέδωσε και ζήτησε από τον Κατσώνη να αποχωρήσει.

1821.—Στο ΣαράλανιΣαραβάλι) των Πατρών, οι Έλληνες επαναστάτες μάχονται σκληρά εναντίον των τούρκων χωρίς να επιτύχουν νίκη. «Μάχη εν τω Σαραβάλι 1 και ¼ ώρα έξω των Πατρών αμφίρροπος, καθ’ ην των Ελλήνων εστρατήγησαν οι Μεταξαίοι και Δ. Σεμπρικός κατά Ισούφ Σελήμ πασά.»

.—«Οι Έλληνες εγκατέλειψαν τας Αθήνας.» Ισχυρή τουρκική δύναμη υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φθάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους Έλληνες επαναστάτες υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο, να λύσουν την πολιορκία τής Ακροπόλεως και να καταφύγουν στην Αίγινα και στην Σαλαμίνα.

1822.—Έξω από το φρούριο τού Άργους, οι Έλληνες μάχονται σφοδρά εναντίον των τούρκων τού Δράμαλη. «Μάχη έξω τού φρουρίου Άργους και φυγή Ελλήνων αρχηγουμένων υπό Αντωνίου Μαυρομιχάλη κατά Μαχμούτ πασά Δράμαλη.»

1825.—«Η φρουρά τού Μεσολογγίου απέρριψε τούς όρους τής συνθήκης τού Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή.»

.—«Κανονιοβολισμός έσωθεν και έξωθεν Μεσολογγίου.» Το Μεσολόγγι βομβαρδίζεται από ξηρά και θάλασσα. Τους βομβαρδισμούς συντονίζει ο Κιουταχής.

1826.—Ἀναχώρησις τοῦ Γεωργίου Καραϊσκάκη ἀπὸ τὸ Ναύπλιο ἐν μέσῳ γενικῆς ἀπελπισίας, γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση τῆς στρατιᾶς τοῦ Κιουταχῆ. Ὅλων ἡ ἐλπίδα ἔχει στραφεῖ πάνω του. Μετὰ τὴν ἀνάληψη τοῦ ἀξιώματος τοῦ Γενικοῦ Ἀρχηγοῦ Στερεᾶς, ὁ στρατάρχης τῆς Ῥούμελης Καραϊσκάκης ξεκίνησε μὲ 680 ἄνδρες ἀπὸ τὸ Ναύπλιο, πρὸς συνάντηση τῶν ἐχθρῶν τοῦ Γένους. Ὅταν ἔφτασε στὴν Σαλαμίνα, οἱ ἄνδρες εἶχαν μειωθεῖ σὲ ἑκατὸν τριάντα… Αὐτὴ ὑπῆρξε ἡ πρώτη ζύμη τοῦ στρατοῦ ἐκείνου, ὁ ὁποῖος ἐπιχείρησε καὶ κατόρθωσε τὴν ἀπελευθέρωση τῆς Ῥούμελης, ἔφτασε νὰ ἀποτελεῖται ἀπὸ δέκα χιλιάδες ἄνδρες καὶ πολιόρκησε τὸν Κιουταχῆ μέσα στὴν πεδιάδα τῆς Ἀττικῆς, φέρνοντάς τον στὸν ἔσχατο κίνδυνο.

1828.—Πρωτόκολλο τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Σύμφωνα με το νέο Πρωτόκολλο, οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος τίθενται υπό την προσωρινή εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων, ενώ ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν διατάχθηκε να αποβιβάσει γαλλικό εκστρατευτικό σώμα 16.000 ανδρών στην Μεσσηνία, με σκοπό την εκδίωξη τού σφαγέα Ιμπραήμ. Η αποχώρηση τού Ιμπραήμ διήρκεσε ένα ολόκληρο μήνα, ενώ απέσπασε και πολλούς αιχμαλώτους που πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα, καταστρατηγώντας τους σχετικούς όρους τής Συνθήκης, τόσο πριν φτάσουν οι Γάλλοι, όσο και μετά την άφιξή τους. Οι Γάλλοι στην πραγματικότητα δεν αντέδρασαν, ενώ ο στρατηγός Μαιζόν παρέθεσε και γεύμα προς τιμήν τού Ιμπραήμ (!..) στο οποίο ο Αιγύπτιος στρατιωτικός ειρωνεύτηκε τον Γάλλο λέγοντάς του, «πριν 15 μέρες σκλαβώσατε την Ισπανία, τώρα ελευθερώνετε την Ελλάδα».

1832.—Η Συνέλευση υπό την προεδρία τού Πανούτσου Νοταρά, συνεχίζει τις συνεδριάσεις της στην Πρόνοια, το προάστιο τού Ναυπλίου και αποφασίζει γενική αμνηστία με την οποία θα «παρεδίδοντο εις λήθην τα απ’ αρχής τού εθνικού αγώνος εγκλήματα ….» Ήταν η μεγάλη προσπάθεια τής νέας κυβερνήσεως να σταματήσει τον εμφύλιο σπαραγμό. Λίγες ημέρες μετά, στις 26 τού μήνα, θα προκύψει το ψήφισμα με το οποίο έγινε δεκτή η εκλογή τού Όθωνα ως Βασιλέα τής Ελλάδος.

1849.—Ο ανθέλληνας Άγγλος πρέσβης Ουάιζ, συνεχίζει την πολιτική τού προκατόχου του Λάϊενς αλλά και τα διπλωματικά προβλήματα στην χώρα, κατηγορώντας μας γιά…. κατοχή τής Ελαφονήσου, τής Σαπιέντζας και άλλων νησιών (τα νησιά αυτά βρίσκονται στις ακτές τής Πελοποννήσου). Επικαλέστηκε (όπως και ο προκάτοχός του) ότι ανήκουν στα Ιόνια (…), άρα στην Μ. Βρετανία (!..)

1864.—Επιτροπή αποτελούμενη από 84 Επτανήσιους βουλευτές, καταφθάνει στην Αθήνα και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.

1868.—Ημερομηνία θανάτου τού Νικόλαου Φιλάρετου, διαπρεπούς αξιωματικού τού Στρατού και τής Χωροφυλακής, γυιού τού γνωστού Αγωνιστή Γεώργιου Φιλάρετου με καταγωγή από τα Τρίκαλα.

1898.—Ημέρα Κυριακή. Ακριβώς τη στιγμή που ακούστηκε το «μετά φόβου Θεού», 6,3 Ρίχτερ έπληξαν με δύναμη την περιοχή των Ιωαννίνων. Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές· η έντασή του έγινε αισθητή μέχρι την Πελοπόννησο, με τους μετασεισμούς να έχουν συνέχεια μέχρι το φθινόπωρο.

1905.—Το σώμα τού Χανιώτη Μακεδονομάχου καπετάν Βέργα φτάνει πριν την αυγή και περικυκλώνει την Αβδέλα. Οι εντολές του είναι να συλλάβει 14 πράκτορες των Ρουμάνων οι οποίοι καταδίωκαν αμείλικτα όσους Έλληνες επέμεναν στα πάτρια. Η επιχείρηση έγινε στις 5:00 το πρωί, όμως, παρά τις έρευνες βρέθηκαν μόνον οι 3 από τους προδότες. Κάποιος ονόματι Παπάς, ο γυιός και ο γαμβρός του, τους οποίους ο καπετάν Βέργας έσυρε έξω από το χωριό και εκτέλεσε το απόγευμα τής ίδιας ημέρας ως προδότες και δολοφόνους.

.—Οι πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κρήτη, κηρύσσουν στρατιωτικό νόμο στο νησί. Οι συμπλοκές που ακολούθησαν στοίχησαν την ζωή σε δύο άτομα.

1906.—Ο Ανθυπολοχαγός Κατεχάκης μετά τον τραυματισμό του, αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο από τον Ανθυπολοχαγό τού Πεζικού Ρόκα Νικόλαο (Κολιό). Ο τελευταίος μετατέθηκε στην περιοχή τής Νάουσας από τον Όλυμπο.

1909.—Στην πόλη των Σερρών, εγκαινιάζεται το νέο κτήριο τού  συλλόγου ‘’Ορφέας’’.

1913.—Από την Κομοτηνή, ο Λόχος των Κρητών Εθελοντών φοιτητών επιστρέφει σιδηροδρομικώς στην Ξάνθη με κατεύθυνση την Δράμα.

1917.—Ο επικεφαλής τής προσωπικής φρουράς τού Ελευθέριου Βενιζέλου, υπολοχαγός Παύλος Γύπαρης, ξυλοκοπεί τον βουλευτή Κ. Σόκολη μέσα στην αίθουσα τής Βουλής. Θα επαναλάβει τον ξυλοδαρμό λίγες ημέρες αργότερα στο ίδιο σημείο, με θύμα αυτή την φορά τον βουλευτή Ι. Μπούστο. Γενικά, οι «λόχοι εθελοντών» τους οποίους είχε υπό τον έλεγχό του ο προσωπικός φρουρός τού Βενιζέλου, σπέρνουν παντού την τρομοκρατία. Στην χώρα επικρατεί κοινοβουλευτική δικτατορία.

1919.—Στο Μέτωπο στην Μικρά Ασία, οι Έλληνες καταδιώκουν τούρκους ατάκτους.

1920.—Στην Περιοχή Ντεμερτζή, στην Μικρά Ασία, γίνονται μάχες Ελλήνων και τούρκων.

.—Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, μετά από προέλαση, απελευθερώνει την Ανατολική Θράκη, εκτός από μικρή περιοχή ανατολικά τής Τσατάλτζας και τής Χερσονήσου τής Καλλιπόλεως.

.—Απεβίωσε ο συγγραφέας Άγγελος Βλάχος, τιμηθείς με το Αριστείο των Γραμμάτων. Θεωρείται ο πρόδρομος τής λογοτεχνικής γενιάς τού 1880. Στον χώρο τής γλώσσας υιοθέτησε την απλή καθαρεύουσα, κρίνοντάς την ως ιδανική λύση στα πλαίσια τής διαμάχης μεταξύ αρχαϊστών και  υποστηρικτών τής δημοτικής. Ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο, το δοκίμιο, την κριτική, την φιλολογία, και μάλιστα συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση τού Βασιλικού Θεάτρου. Υπήρξε ένας από τους εισηγητές τής στροφής προς την ηθογραφία και υποστήριξε την δημιουργία ενός είδους εθνικής κωμωδίας, η οποία συνδύαζε την σατυρική αντιμετώπιση προσώπων και καταστάσεων τής εποχής, με σαφείς διδακτικές προθέσεις.

1921.—Στην Μ. Ασία, οι Ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μάχες με τους τούρκους τού Ετέμ Βέη.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δρα με περιπόλους και πυροβολικό.

1926.—Νέα κυβέρνηση υπό τον Αθανάσιο Ευταξία. Η Κυβέρνηση Αθανάσιου Ευταξία απομακρύνθηκε από την εξουσία με το στρατιωτικό κίνημα  τής  22ας Αυγούστου 1926.

1939.—Η καλοκαιρινή ζέστη στα ύψη. Στις Σέρρες η θερμοκρασία έφτασε στους 45 βαθμούς υπό σκιάν.

1941.—Η εξόριστη κυβέρνηση στην Μέση Ανατολή, αναδιοργανώνει το στράτευμά της. Ιδρύεται η 1η ταξιαρχία με δύναμη 215 αξιωματικών και 3.572 οπλιτών, διοικητής των οποίων είναι ο υποστράτηγος Βασίλειος Μαραβέας.

1943.—Ὑπογράφεται τελικὰ ἀπὸ τοὺς ἐκπροσώπους τοῦ ΕΔΕΣ Κ. Μαυρομμάτη, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη, Ἄρη Βελουχιώτη, Β. Σαμαρινιώτη καὶ τοῦ Ἀρχηγοῦ τῆς Ἀγγλικῆς Στρατιωτικῆς Ἀποστολῆς Ἔντυ, ἡ ἀπόφαση συγκροτήσεως Κοινοῦ Γενικοῦ Στρατηγείου. (βλ. και 22/7).

1944.—Θαυματουργική διάσωση 107 ή 110 κατοίκων στα Φιλιατρά. Ο Γερμανός φρούραρχος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ανέβαλε την εκτέλεση των κατοίκων, ως αντίποινα γιά δικές του απώλειες.

.—Φάλαγγα από 13 αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν διακόσιοι περίπου Γερμανοί, έπεσε σε ενέδρα κομμουνιστών τού ΕΛ ΑΣ στην θέση Μανούσου έξω από το χωριό Χώρα Μεσσηνίας. Την επόμενη ημέρα, οι Γερμανοί σε αντίποινα έκαψαν αρκετά σπίτια στα χωριά Χώρα και Αγορελίτσα και σκότωσαν όσους από τους κατοίκους δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν.

1948.—Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.

1956.—Ὁ Ἄγγλος συντηρητικὸς βουλευτὴς Ἔλιοτ (W. Elliot) σὲ ὁμιλία του στὴν βουλή, πρότεινε τὴν διχοτόμηση τῆς Κύπρου σὲ δύο ζῶνες· τὴν μία θὰ διοικοῦσαν οἱ Ἕλληνες καὶ τὴν ἄλλη οἱ τοῦρκοι. Τὰ σχέδια αὐτὰ δὲν ἦταν ἄγνωστα στὴν κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλῆ. Στὶς ἐπαφὲς καὶ συνεννοήσεις ποὺ ἀκολούθησαν ἀπὸ τὸν Σεπτέμβριο, ἡ ἑλλαδικὴ κυβέρνηση ἔδειχνε δύο διαφορετικὰ πρόσωπα. Ἕνα στοὺς Ἕλληνες τῆς Κύπρου κι’ ἕνα διαφορετικὸ σὲ Βρετανοὺς καὶ τούρκους. Μάλιστα ὁ πρόξενος τῆς Ἑλλάδος στὴν Λευκωσία Ἄγγελος Βλάχος, χαρακτήριζε τὴν δράση τῆς ΕΟΚΑ ὡς «τρομοκρατία, ἐγκληματικὴ κρημνοβασία καὶ ἀσυνείδητη νεφελοβασία»!.. Ὅπως ὁρισμένοι (βλ. Ἀντώνης Λιάκος-Νῖκος Φίλης 2015) χαρακτήρισαν τοὺς Μακεδονομάχους μας ἐπίσης «τρομοκράτες/τζιχαντιστές».

1958.Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ, Λοΐζου Ανδρέας, ετών 32 από την Λακατάμεια, φονεύθηκε στο κτήριο τής νυν Κοινοτικής Βουλής Κύπρου από κατοχικές «δυνάμεις ασφαλείας».

1963.—Στις συμπλοκές μεταξύ χωροφυλακής και διακοσίων περίπου αγροτών κοντά στην υπό κατασκευή σήραγγα τής ΔΕΗ, στην συμβολή των ποταμών Αχελώου και Αγραφιώτη, τραυματίστηκαν τριάντα πέντε αγρότες. Αιτία τής συμπλοκής οι απαλλοτριώσεις.

1965.—Ο Γ. Παπανδρέου χάνει την πλειοψηφία στην Βουλή, καθώς συνεχίζεται η διαρροή βουλευτών προς την νέα κυβέρνηση. Πραγματοποιεί πορεία από το Καστρί στα γραφεία τής Ένωσης Κέντρου στην οδό Κολοκοτρώνη, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

.—Τα συλλαλητήρια λόγω τής πολιτικής κρίσεως των «Ιουλιανών» συνεχίζουν με ένταση. Στις συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη επιτέθηκε η αστυνομία, και συνολικά οι αναταραχές είχαν διάρκεια 70 ημερών.

.—Αποτάσσονται οι αξιωματικοί, Μπουλούκος, Θεοδοσίου, Πανούτσος και  Παπαγιαννόπουλος, ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Προφυλακίζονται οι δύο πρώτοι, ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες αποτάσσονται και οι Κεπενός, Δαμηλάκος, Κουφαλιτάκης και Βλάχος. Ο Μπουλούκος, μετά την επιστροφή τού Ανδρέα Παπανδρέου το 1974, έγινε βασικό στέλεχος τού Πα.Σο.Κ και εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής. Μετά την διαγραφή του από το Πα.Σο.Κ, προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία, και προέβη μετά το 1987 σε αποκαλύψεις γιά την σχέση Ανδρέα Παπανδρέου και Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.

.—Αρνητική είναι η απάντηση τού τουρκοκύπριου προέδρου Κιουτσούκ, στις προτάσεις του αρχιεπισκόπου Μακαρίου γιά διάλογο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

1969.—Απεβίωσε ο Στράτης Μυριβήλης, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος από την Λέσβο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Ο Μυριβήλης ανήκει στην γενιά εκείνη που πολέμησε γιά την ανόρθωση τού ελληνισμού κατά τους βαλκανικούς πολέμους (έλαβε μέρος εθελοντικά και στους δύο και τραυματίστηκε στην μάχη τού Κιλκίς). Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατεύτηκε στο Μέτωπο τής Μακεδονίας, και συμμετείχε στην προκάλυψη τού Μοναστηρίου μαζί με τον αδελφό του Κίμωνα. Εκεί άρχισε να γράφει το «Η Ζωή εν Τάφω» μεταφέροντας μέσα από τα γραπτά του εικόνες από ένα ζωντανό και πάλλοντα ελληνισμό, που πνίγηκε προς χάριν τής διπλωματίας και των συμμαχικών σχέσεων. Έλαβε μέρος και στην Μικρασιατική Εκστρατεία, όπου μετά την εκκένωση τού Εσκί-Σεχίρ, κατέφυγε στην Θράκη, και από εκεί επέστρεψε στην Λέσβο το 1922. Παρακολουθώντας από κοντά και με πόνο το δράμα τής Μικρασιατικής Καταστροφής και την κατάρρευση τής Μεγάλης Ιδέας, κατέληξε να αναζητά την εθνική και φυλετική ουσία στο παρελθόν, μέσα στην λαϊκή παράδοση, που αποβαίνει έτσι υποθήκη γιά το μέλλον ως εθνική αυτογνωσία. Παράλληλα όμως μέσα από το έργο του, πέρασε και αντιπολεμικό μήνυμα,  με την ανάδειξη τής ωμότητας και φρίκης τού πολέμου, εξισώνοντας όλους τους ανθρώπους, φίλους και εχθρούς, κάτω από το βάρος τής συντριβής τής ανθρώπινης υπάρξεως. Κατά την διάρκεια τής ταραγμένης περιόδου 1944-1949,  εκδήλωσε την ξεκάθαρη αντίθεσή του προς τον κομμουνισμό. Πέρα από τις τιμητικές διακρίσεις που έλαβε στην Ελλάδα γιά το έργο του, προτάθηκε και τρείς φορές γιά το Νόμπελ λογοτεχνίας.

1972.—Νέος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εκλέγεται ο Ίμβρου και Τενέδου, Δημήτριος.

1974.—Ο Μακάριος Γ΄μεταβαίνει από το Λονδίνο στην Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε., καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς Αθηνών γιά παραβίαση τής ανεξαρτησίας και τής κυριαρχίας τής Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε., χαρακτήρισε ως εισβολή το πραξικόπημα τού Νίκου Σαμψών, το οποίο και τού στοίχισε την προεδρία. Τόνισε μάλιστα ότι «η εισβολή» δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων τής Κύπρου, αλλά αφορά και επηρεάζει και τους τουρκοκυπρίους, ανοίγοντας έτσι την πόρτα υποδοχής στους τούρκους που καιροφυλακτούσαν. «[…] Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα τής Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα τής ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και τούρκους».

.—Στην Αθήνα ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Παπανικολάου, με πρότασή του που έγινε αποδεκτή από το συμβούλιο των αρχηγών των τριών κλάδων, ζήτησε την “κήρυξιν μερικής επιστρατεύσεως εφέδρων“. Αργότερα ανακοινώθηκε και Γενική Επιστράτευση. Ο στρατιωτικός ακόλουθος τής πρεσβείας στην Αγγλία Περδίκης, τηλεφώνησε στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, ειδοποιώντας ότι ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΠΡΟΣ ΑΠΟΒΑΣΙΝ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ. Οι αρχηγοί περιορίζονται να μιλήσουν γιά τουρκικά γυμνάσια.(…)

.—Το Αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» με διοικητή τον Πλωτάρχη Χανδρινό, κατέπλευσε στην Αμμόχωστο. Στον καταπέλτη τού πλοίου τοποθετήθηκαν γιά πρώτη φορά δύο Αξιωματικοί τής Ειρηνευτικής Δυνάμεως τού Ο.Η.Ε., προς έλεγχο τού εκφορτώμενου υλικού, ο δε Αντισυνταγματάρχης Χ. Φαρμάκης, μόλις αφίχθη, πληροφόρησε τον Χανδρινό ότι δεν χρειαζόταν η εκφόρτωση πυρομαχικών, διότι πέραν τής διαταγής τού Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων, είχε περισυλλεγεί μεγάλη ποσότητα όπλων από επιχειρήσεις προηγούμενων ημερών. Ο Διευθυντής Πληροφοριών τής ΕΛΔΥΚ, τον ενημέρωσε ότι, «υπάρχουν πληροφορίες γιά εκτέλεση τουρκικής αποβάσεως στην Κύπρο, αλλά κατόπιν εκτιμήσεως τής καταστάσεως και τής πείρας του, αυτό δεν αληθεύει, διότι παρόμοιες φήμες έχουν υπάρξει και στο παρελθόν». Το απόγευμα, το «ΛΕΣΒΟΣ» απέπλευσε με προορισμό την Ελλάδα, μεταφέροντας 450 οπλίτες τής ΕΛΔΥΚ.

.—Απεβίωσε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, μετά από τον θανάσιμο τραυματισμό του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας στην 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα), ο πιλότος μας Ιωάννης Ράλλης (το γεγονός αναφέρεται και στις 19/8).

1975.—Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη. Φιλοξενεί στο ισόγειό του, μία από τις σημαντικότερες συλλογές όπλων από όλο τον κόσμο, δωρεά τού Πέτρου Σαρόγλου, αξιωματικού πυροβολικού.

1980.—Ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος ανακοινώνει την ανακάλυψη και άλλου σημαντικού τάφου στην Βεργίνα.

.—Αρχίζουν στην Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από τους οποίους όμως απέχουν 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α. και η Δυτική Γερμανία, λόγω τής Σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. [Οι εισβολές των δυτικών δεν μετράνε…]

1984.—Καταργούνται οι 19 από τις 108 συμφωνίες που είχαν συναφθεί μεταξύ τής Ελλάδος και των Η.Π.Α.

1987.—Ο φονικώτερος μάλλον καύσωνας τον οποίο είδε η χώρα μας, όταν το θερμόμετρο έφθασε τους 45° C στην Ελευσίνα και 44° C στην Ν. Φιλαδέλφεια. Εκείνο το διάστημα, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, οδήγησαν στον θάνατο 4.000 άτομα μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

1989.—Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα και Ρουμελιώτη, στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή γιά το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, οι οποίες κατέθεσαν (και έχασαν) τα χρήματα των αποθεματικών τους ταμείων στην Τράπεζα Κρήτης.

1991.—Κατά την διάρκεια τής επισκέψεώς του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζώρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, εξεφώνησε λόγο από το βήμα τής ελληνικής Βουλής. Διακήρυξε την πεποίθησή του ότι σύντομα το Κυπριακό θα οδηγηθεί σε μία λύση που θα είναι αποδεκτή και βιώσιμη…

.—Στην τουρκία, σε έρευνα που διενεργεί το περιοδικό ACTUEL γιά το Κυπριακό, το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των παραχωρήσεων στο εδαφικό γιά επίτευξη λύσεως, ενώ το 36% υποστηρίζει την επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα.

1993.—Ελληνικό πλοίο τού 5ου π.Χ. αιώνα βρέθηκα στην θαλάσσια περιοχή τής Μασσαλίας. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των Λατινιστών ότι ναι μεν η Μασσαλία ιδρύθηκε από Έλληνες τής Φώκαιας αλλά η δράση τους περιορίστηκε σε μικρή ακτίνα γύρω από την Προβηγκία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μαζί με τους Φωκαείς μετανάστευσαν έμποροι και λόγιοι τής Ιωνικής Δωδεκαπόλεως και μετέπειτα από το εσωτερικό τής Ιωνίας απειράριθμοι γεωργοί και βιοτέχνες, όσοι διέφυγαν από τον Περσικό εξανδραποδισμό, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα ενδότερα τής Γαλλίας. Μυριάδες από αυτούς τους Έλληνες επεκτάθηκαν μέχρι την Λυών και το Παρίσι αφ’ ενός και αφ’ ετέρου μέχρι τις Άλπεις και τον Ωκεανό.

1994.—Εντοπίζεται το αρχαιότερο ναυάγιο πλοίο τής κλασικής εποχής (450-425 π.Χ.), στην θέση Κυρά-Παναγιά στις Βόρειες Σποράδες.

.—Την ενοχή τού Γιώργου Μπαλάφα γιά τέσσερεις από τις δεκαεννιά κατηγορίες που τού αποδίδονται, ζητά ο εισαγγελέας τού Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Αθηνών.

1996.—Ανοίγει η αυλαία των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων τής Ατλάντα των Η.Π.Α. τής λεγόμενης «Χρυσής Ολυμπιάδας», με τον χτυπημένο από πάρκινσον Μοχάμεντ Άλι (πρώην Κάσιους Κλέι) να ανάβει με τρεμάμενα χέρια την Ολυμπιακή Φλόγα. Έλαβαν μέρος 7.060 αθλητές και 3.684 αθλήτριες από 197 κράτη σε 26 αθλήματα. Κόπηκαν εισιτήρια αξίας 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από 5 εκατ. θεατές απ’ όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τους αγώνες. Η ορεινή ποδηλασία, «μάουντεν μπάϊκ», εντάχθηκε γιά πρώτη φορά ως επίσημο Ολυμπιακό άθλημα.

2001.—Ο αλλοδαπός Τύπος γνωστοποιεί ότι, αμερικανική ιδιωτική εταιρία απόστρατων αξιωματικών (MPRI) εξοπλίζει τόσο το κράτος των Σκοπίων όσο και αντάρτες τού «Ου-τσε-κά» και τού «Ου-τσε-τσέ» (Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς). Οι «παροχές» των Η.Π.Α., γίνονται ήδη από το 1997.

2002.—Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος κυκλοφορούσε με το πλαστό όνομα Μιχάλης Οικονόμου, θεωρούμενος από τις Αρχές από την πρώτη στιγμή ως ηγετικό στέλεχος τής 17Ν (βλ.& 18/7). Από τις αρχές τής δεκαετίας τού ’90 άρχισε να κυκλοφορεί το όνομά του ως πιθανού αρχηγού τής τρομοκρατικής οργανώσεως. Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται γιά συμμετοχή στην 17Ν, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, και ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Γιά τις Αρχές, ο Τζωρτζάτος, ήταν αυτός που ανήκε στον σκληρό πυρήνα τής επιχειρησιακής ομάδας, μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Συμμετείχε σε δολοφονικές ενέργειες, μεταξύ αυτών στην δολοφονία τού Παύλου Μπακογιάννη, και πήρε μέρος στην εισβολή των τρομοκρατών στο αστυνομικό τμήμα τού Βύρωνα και στα γεγονότα τής Λουίζης Ριανκούρ. Τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο υπερασπίστηκε στο δικαστήριο ο πομπώδης τηλεπατριώτης Κώστας Ζουράρις, δηλώνοντας μάλιστα ότι με την πράξη του υπερασπίστηκε την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της (!..)

2004.—Μετά από 44 χρόνια, ο τροχιόδρομος γνωστός ως τραμ, ξανάρχισε τα δρομολόγιά του στους δρόμους τής Αθήνας. Αρχικά κάλυψε την διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και την Γλυφάδα με 24άωρη λειτουργία.

2010.—Στα 37 του χρόνια και λίγο πριν γίνει γιά δεύτερη φορά πατέρας, έπεσε νεκρός, δολοφονημένος από 17 σφαίρες, ξημερώματα τής 19ης Ιουλίου στην είσοδο τού σπιτιού του, ο πραγματικά αδέσμευτος δημοσιογράφος, Σωκράτης Γκιόλιας. Όταν επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο τής Δημοσιογραφίας, ήταν αποφασισμένος να την υπηρετήσει με τις ηθικές αξίες που τού δίδαξε πάνω από όλα η ίδια η ζωή του. Άρα, από το ξεκίνημά του εκ των πραγμάτων η σύγκρουση με το διεφθαρμένο κατεστημένο θα ήταν αναπόφευκτη. Την ευθύνη τής δολοφονίας ανέλαβε η οργάνωση «Σέχτα επαναστατών», κάτι το οποίο αμφισβητεί ο αδελφός τού δολοφονηθέντος, Περικλής Γκιόλιας.

2019.—Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός στις 14:13 στην Αττική, ενώ ακολούθησαν 49 μετασεισμοί, με φθίνουσα ένταση. Ο ισχυρότερος ήταν 4,3 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 23 χλμ βορειοδυτικά τής Αθήνας, στον ορεινό όγκο τής Πάρνηθας πάνω από την Μάνδρα και την Μαγούλα. Στην μέτρηση των 5,1 Ρίχτερ συγκλίνουν το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Σεισμολογικό Κέντρο τού Α.Π.Θ., ενώ το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο τοποθετεί τον σεισμό στους 5,3 βαθμούς. Από τον σεισμό κατέρρευσαν δύο ετοιμόρροπα παλαιά κτήρια· επί τής οδού Ερμού 90, με υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω και στην πύλη Ε1 τού λιμένος Πειραιώς. Σοβάδες έπεσαν και στο κτήριο τής Βουλής, αλλά και στους διαδρόμους τού κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Λόγω τής ισχυρής δονήσεως έσπασε υαλοπίνακας στον χώρο τού Περιστύλιου, όπου γινόταν η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, ενώ διαπιστώθηκαν ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση