ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΣΑΜΑΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΘΟΣ (+2/9/1958)

.

2-9-1958-samaras-christos-xanthos

.

Σαμάρας Χρίστος. Γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 12 Φεβρουαρίου 1925.Έπεσε στην μάχη τού Αχυρώνα στο Λιοπέτρι στις 2 Σεπτεμβρίου 1958. Σύζυγος: Μαρία Σαμάρα. Τέκνα: Ελένη, Παύλος, Μόδεστος και Χριστοφόρα. Γονείς: Παρασκευάς και Χριστοφόρα Σαμάρα. Αδέλφια: Ελένη, Σταύρος, Ανδρέας, Μαρία, Κωνσταντίνα, Μόδεστος και Ηλίας.

……….Ο Χρίστος Σαμάρας φοίτησε στο δημοτικό σχολείο τού χωριού του μέχρι την τετάρτη τάξη. Ήταν όμως φιλομαθής και συνέχισε την αυτομόρφωσή του, διαβάζοντας ιδιαίτερα θρησκευτικά βιβλία και ελληνική ιστορία. Έμαθε ακόμη βυζαντινή μουσική και έψαλλε στην εκκλησία Λιοπετρίου. Ήταν ιδρυτής τής ΟΧΕΝ Λιοπετρίου και ο καθοδηγητής τής χριστιανικής κίνησης των γύρω χωριών.

……….Το 1954 εντάχθηκε σε μυστική οργάνωση που προπαρασκεύαζε τον ένοπλο αγώνα εναντίον των Άγγλων. Τον Ιανουάριο τού 1955 συνδέθηκε με τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον οποίο είχε στο μεταξύ κατατοπίσει ο ίδιος ο Διγενής γιά την ΕΟΚΑ από τις αρχές τού ιδίου μήνα. Ολόκληρο τον Φεβρουάριο τού 1955, ως υπεύθυνος τής ΕΟΚΑ Λιοπετρίου, ο Σαμάρας δραστηριοποιήθηκε πολύ στην στρατολόγηση μελών στις τάξεις τής ΕΟΚΑ, μαζί με τον Ανδρέα Κάρυο και τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Στις αρχές Μαρτίου τού 1955, στο σπίτι τού Χρίστου Σαμάρα, ορκίστηκαν τα πρώτα μέλη τής ομάδας Λιοπετρίου και στην συνέχεια εκπαιδεύτηκαν από τον Αυξεντίου.

……….Την 1η Απριλίου 1955, με την έναρξη τής ένοπλης δράσης από την ΕΟΚΑ, ο Χρίστος Σαμάρας πήρε μέρος στην επίθεση που έγινε στην Δεκέλεια με υπεύθυνο τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Καταζητήθηκε την ίδια μέρα και επικηρύχθηκε αντί του ποσού των 5.000 λιρών. Από τότε κρυβόταν και ανέπτυξε δράση στα χωριά Λιοπέτρι, Λιμνιά, Άγιο Σέργιο, Αυγόρου, Ορμίδεια, Περιστερωνοπηγή, Γαϊδουρά, Πυργά, Πραστιό.

……….Μαζί του στον αγώνα εργάστηκαν και τα αδέλφια του. Στις 31 Αυγούστου προς την 1η Σεπτεμβρίου 1958, ο Χρίστος Σαμάρας, με τούς ήρωες συναγωνιστές του, Ανδρέα Κάρυο, Ηλία Παπακυριακού και Φώτη Πίττα, περικυκλώθηκαν από ισχυρές δυνάμεις Άγγλων στρατιωτών στο Λιοπέτρι. Η πρώτη προσπάθειά τους να σπάσουν τον κλοιό και να φύγουν από το χωριό απέτυχε και κρύφτηκαν σε αχυρώνα. Ο αδελφός τού Χρίστου, Ηλίας, που συνελήφθη γιά τρίτη φορά, λύγισε στα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων και τούς οδήγησε στον αχυρώνα στις 2 Σεπτεμβρίου 1958. Εκεί οι τέσσερεις αγωνιστές έδωσαν πολύωρη ηρωική μάχη εναντίον των ενισχυμένων δυνάμεων των Άγγλων και έπεσαν όλοι μαχόμενοι.

 ***

Πηγή κειμένουΚέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένουλληνικ μερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση