ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ ΑΝΙΜΠΑΛΕ

 

Santorre di Santarosa Museo nazionale del Risorgimento, Torino
Santorre di Santarosa Museo nazionale del Risorgimento, Torino

.

Σανταρόζα  Ανιμπάλε (1783- 26/4/1825)

 .

……….Ο Σανταρόζα καταγόταν από το Σαβιλιάνο τής Σαβοΐας, είχε πρωταγωνιστήσει στην επανάσταση τού Πεδεμοντίου το 1821 και είχε χρηματίσει Υπουργός Στρατιωτικών στην βραχύβια επαναστατική κυβέρνηση. Μετά την αποτυχία τού κινήματος, καταδικάστηκε σε θάνατο και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Γαλλία και ακολούθως στην Αγγλία.

……….Κατά μία ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία, ο Σανταρόζα είχε κατέβει στην Ελλάδα ως εθελοντής το 1822 και είχε λάβει μέρος στην απελευθέρωση των Αθηνών και τής Ακροπόλεως. Το βέβαιο είναι ότι ο Σανταρόζα με τον επιστήθιο φίλο του Κολένιο, τον Δεκέμβριο τού 1824, βρίσκονταν στο Ναύπλιο.

……….Λίγο αργότερα μαζί με τον Κολένιο, πήρε μέρος ως απλός στρατιώτης στην εκστρατεία τού Γεωργίου Κουντουριώτη κατά τού Ιμπραήμ πασά στην Δυτική Πελοπόννησο, την άνοιξη τού 1825. Συμμετείχε στην ατυχή μάχη στο Κρεμμύδι στις 7 Απριλίου [ν. ημ.] 1825, και ακολούθως με τον Κολένιο μπήκε στο φρούριο τού Νεόκαστρου και εν συνεχεία υπό τον Μαυροκορδάτο κατέφυγαν στην Σφακτηρία.

……….Εκεί στις 8 Μαΐου [26 Απριλίου με το π.ημ.] και αφού αρχικά αποκρούσθηκαν οι επανειλημμένες αποβατικές προσπάθειες των Αιγυπτίων, ο Σανταρόζα πολεμώντας στην πρώτη γραμμή τραυματίσθηκε σοβαρά, αρνήθηκε να παραδοθεί όταν τα πάντα είχαν χαθεί και βρήκε ηρωικό θάνατο. Το πτώμα του αναγνωρίστηκε αργότερα από τον φίλο του Κολένιο από τα γυαλιά που φορούσε.

……….Μεταξύ των άλλων που έγραψαν γιά την απήχηση τού θανάτου του, ο Γεώργιος Φίλνεϋ θα επισημάνει ότι «ουδενός ανδρός ο θάνατος επροξένησε ειλικρινεστέραν λύπην εις τους αγωνιζομένους Έλληνας», ο δε Τερτσέτης θα σημειώσει ότι «ο Σανταρόζα προσέφερεν το μέτρον τής ηθικής καλλονής τού Έθνους του».

……….Τέλος, αξιολογότατο είναι το γράμμα που έστειλε ο Σανταρόζα στον Ιταλό συνταγματάρχη τού Μηχανικού, Τζιοβάνι Ρομέϊ ο οποίος υπηρετούσε στο στράτευμα τού Ιμπραήμ. Ο Σανταρόζα εν αγνοία ότι ο Ρομέϊ συγκέντρωνε πληροφορίες γιά τα σχέδια τού Ιμπραήμ και τις διοχέτευε κρυφίως μέσω επιτροπής τής Ζακύνθου υπό τον Διονύσιο Ρώμα στους Έλληνες οπλαρχηγούς, συνέταξε μνημειώδη εκτενή επιστολή, απευθυνόμενη όχι μόνο στον Ρομέϊ αλλά και στους ξένους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στον στρατό τού Ιμπραήμ, τους οποίους παρότρυνε με σειρά επιχειρημάτων να καταφύγουν στο Ελληνικό στρατόπεδο.


  • Πηγή βιογραφικού το μεγάλο : e-istoria.com 

2 απαντήσεις στο “ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ ΑΝΙΜΠΑΛΕ”

Αφήστε μια απάντηση