ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (+ 10/5/1956)


.

.

Δημητρίου Ανδρέας. Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Μάμας, τής επαρχίας Λεμεσού, στις 18 Σεπτεμβρίου 1934. Απαγχονίστηκε στις 10 Μαΐου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Γονείς του, ο Δημήτρης και η Ευδοκία Βασιλείου. Αδέλφια του, οι Σάββας, Ελένη (και ετεροθαλή αδέλφια), Αγγέλα και Σούλα.

……….Ο Ανδρέας Δημητρίου αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Αγίου Μάμαντος και φοίτησε γιά τρία χρόνια στο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Εργάστηκε αρχικά σε κατάστημα εκρηκτικών υλών και κυνηγετικών ειδών και αργότερα στον αγγλικό στρατό. Υπήρξε Γραμματέας τής Συντεχνίας των Αχθοφόρων τής ΣΕΚ στην Αμμόχωστο. Διακρινόταν γιά την εργατικότητα, την πρωτοβουλία και την ευσυνειδησία του. Εντάχθηκε από τούς πρώτους στην δύναμη τής ΕΟΚΑ και έδρασε με τις ομάδες Αμμοχώστου, επεκτείνοντας την συμμετοχή του και στο εκτελεστικό.

……….Το μυαλό του συνεχώς μηχανευόταν τρόπους να αναπτύξει δραστηριότητα. Επιστέγασμα τής δράσης του ήταν η αρπαγή των όπλων μέσα από τις στρατιωτικές αποθήκες τού λιμανιού τής Αμμοχώστου, στις αρχές Δεκεμβρίου 1955, αμέσως μετά την εκφόρτωσή τους και προτού μεταφερθούν και τακτοποιηθούν. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες ανταρτικές ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά. Ο Διγενής εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του γιά την δράση του αυτή.

……….Μετά από απόπειρά του να εκτελέσει τον Άγγλο πράκτορα Τέϋλορ, τον οποίο και τραυμάτισε, ο Ανδρέας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένοπλους στρατιώτες που φρουρούσαν τον Τέϋλορ. Πρόταξε εναντίον τους το όπλο του, το οποίο όμως έπαθε εμπλοκή και οι στρατιώτες τον συνέλαβαν, αφού τον πλήγωσαν. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαζί με το Μιχαλάκη Καραολή ήταν οι πρώτοι που απαγχονίστηκαν.

……….“Το μόνο που λυπούμαι είναι που δεν θα προλάβω να δω την Κύπρο μας ελεύθερη, ήταν τα τελευταία του λόγια προς την μάνα του, λίγες ώρες πριν από τον απαγχονισμό του. “Στο καλό, γιέ μου και να έχεις θάρρος ως το τέλος“, ήταν η απάντησή της.

11-5-1958-mnimosino-karaoli-k-dimitriou

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση